Märskyn yleisurheiluvalmennus pyrkii vastaamaan jatkuvasti kovenevaan kansainväliseen vaatimustasoon

HAA-ryhmän urheilijoita urheilufysioterapeutti Juha Koistisen ohjaamassa harjoituksessa (yleisurheilu.fi)

Mäkelänrinteen lukiossa opiskelee noin 50 urheilulinjalla olevaa yleisurheilijaa, jotka kaikki osallistuvat lukion aamuvalmennukseen. Myös Brändö Gymnasiumin yleisurheilijat ovat mukana harjoituksissa. Yleisurheilulla on Märskyssä pitkät perinteet ja monen nykyisen yleisurheilutähden historiaan kuuluvatkin vuodet Märskyssä, kuten vaikka Suomen ennätysten haltijoilla Ella Junnilalla (korkeushyppy) ja Oskari Möröllä (400m aitajuoksu). Yleisurheilu on kansainvälisiltä kilpailuvaatimuksiltaan hurjaa vauhtia entisestään koveneva laji, mikä tarkoittaa sitä, että meidän tulee kaikessa toiminnassamme pyrkiä jatkuvasti uudistumaan ja kehittymään, jotta kärki ei karkaa ulottumattomiin. Lukioikä on aivan ratkaisevan tärkeä vaihe urheilijan tähdätessä kohti oman potentiaalinsa maksimointia aikuisiällä. Monien erilaisten keskustelujen, suunnitelmien, kokeilujen ja kehitysasteiden kautta olemme viime vuosina päätyneet siihen tulokseen, että Märskyssä ammattimaisesti toimivaa laadukasta yleisurheiluvalmennusta tulee kehittää kahdessa tasossa ja alla esitellyt mallit ovat nyt toista vuotta siinä muodossa, kuin ne on tähän kirjattu.

Yhteistyövalmennus urheilija-valmentajaparien tukena

Niiden urheilijoiden, joilla on hyvä ja toimiva henkilökohtainen valmennus olemassa Märskyyn hakeutuessaan ja haluavat siinä jatkaa, saavat tuekseen kolme hyvin toteutettua harjoitusta viikossa aamupäivisin. Tätä mallia kutsumme yhteistyömalliksi, mikä tarkoittaa sitä, että me lukiovalmentajat sekä urheilijan oma valmentaja tiedämme molemmat jatkuvasti urheilijan kokonaistilanteen, harjoittelun keskeiset painopisteet ja muut valmennuksessa huomioitavat tekijät. Urheilijan kokonaisharjoittelun suunnitteluvastuu säilyy henkilökohtaisella valmentajalla. Me tarjoamme urheilijoille kussakin aamussa useamman erilaisen harjoitusvaihtoehdon, joista urheilijan valmentaja voi valita heidän harjoitusrytmiinsä parhaiten soveltuvan vaihtoehdon. Kaikkien yhteistyövalmennuksessa olevien yleisurheilijoiden lukujärjestykset on laadittu niin, että kahtena päivänä koulu jatkuu vasta lounaan jälkeen, mikä mahdollistaa päivän pääharjoitusten toteuttamisen aamupäivän pitkällä vuorolla. Lisäksi yhtenä aamuna on lyhyempi harjoitus, jossa yhtenä harjoitusmuotona on Urhean fysioterapeutin ohjaama tukiharjoitus. Märskyn yleisurheiluvalmennuksessa on kaikkiaan seitsemän valmentajaa; kestävyysvalmentajat Tommy Ekblom ja Matti Laatikainen ja teholajiien valmentajat Harri Laiho, Anatoli Mihailov, Reijo Siitonen, Mikael Ylöstalo ja allekirjoittanut. Kokoan tiimimme vähintään kuukausittain suunnittelemaan tarkat harjoitussisällöt ja käymään läpi kaikkien urheilijoiden tilanteen strukturoidusti ja dokumentoidusti.

Helsinki Athletics Academy – HAA-ohjelma koripallon ja futiksen viitoittamalla tiellä

Valmentajamme Harri Laihon johdolla syksyllä 2017 käynnistyi myös toimintamalli, jossa urheilijoiden koko valmennus tulee koulun kautta, sisältäen loma-ajat. Siinä aloitti alkuun neljä urheilijaa, joiden joukossa keihäänheiton nuorten olympiavoittaja ja Märskyn urheilukapteeni Topias Laine. Ryhmäkoko on nyt kolmantena lukuvuonna kasvanut 15:een urheilijaan ja edustettuna on kaikkiaan kuusi eri urheiluseuraa. Tästä syksystä alkaen myös minä olen saanut kunnian toimia ryhmässä toisena valmentajana. Keväästä 2019 alkaen olemme kutsuneet tätä toimintamallia HAA-ohjelmaksi, Märskyn koripallon ja naisten jalkapallon esimerkkiä seuraten. Ohjelma on erinomainen osoitus lajiliiton, koulun ja urheiluakatemian yhteisen ponnistuksen eli keskittämisen hyödyistä. Kaikki urheilijan kannalta olennaiset tuki- ja asiantuntijatoimet on integroitu päivittäisvalmennukseen, sisältäen terveyden edistämisen, urheilijaksi kasvamisen ja kaksoisuran. Arki on rakennettu niin, että aikaa on riittävästi harjoittelulle, opiskelulle ja palautumiselle. HAA-ohjelma on tarkoitettu erityisesti pika- ja aitajuoksijoille, hyppääjille ja moniottelijoille, ja kaikki lajiryhmät ovatkin hyvin edustettuna. Mukaan mahtuu myös kaksi heittäjää, joilla lajivalmennuksen osuus ja harjoittelun kokonaisohjelmointi täydentyy henkilökohtaisten valmentajien kautta hyvässä yhteistyössä meidän kanssamme.

Toiminnan laatu on päätavoite

Seuraamme järjestelmällisesti urheilijoiden urakehitystä. Kilpailutulosten kehittymisen ohella seuraamme terveiden harjoituspäivien määrää ja ohjattujen harjoitusten määrää. Arvioimme urheilijoiden kuormittumista ja palautumista ja fyysisen suorituskyvyn osa-alueita. Kaikki urheilijat ja valmentajat käyttävät sähköistä harjoittelun suunnittelu- ja seurantatyökalu eLoggeria, ja urheilijat osallistuvat syksyisin ja keväisin Pajulahden urheiluopiston kanssa yhteistyössä toteutettaviin testileireihin. Lisäksi, kun yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on toimivan kaksoisuran rakentaminen, seuraamme aktiivisesti myös urheilijoiden lukio-opintojen etenemistä ja olemme kiinnostuneita urheilijoiden suunnitelmista lukion jälkeisessä vaiheessa. Näillä toimilla olemme uskoakseni päässeet siihen, että me valmentajat, urheilijat ja tukitiimimme kaikki yhdessä asetamme päivittäin riman toisillemme yhä korkeammalle ylitettäväksi, urheilijat kiinnittyvät tiukemmin tavoitteelliseen urheiluun ja jatkavat uraansa, tiiviin yhteistyön seurauksena opimme toisiltamme. Ennen kaikkea koen, että meillä on hauskaa, ja uskomme tähän juttuun.

HAA-ohjelman esimerkkiviikko harjoituskauden keskikovalla viikolla

Teksti ja kuvat: Diari Sharifi