Käsipalloakatemia valmentaja Björn Monnberg

Terve! Mitä kuuluu?

Morjesta! Hyvää kuuluu kiitos!

Olette aloittaneet tuoreeltaan käsipalloon liittyvän projektin. Kerropa tästä projektista

Olemme käynnistäneet elokuussa uuden käsipalloakatemian toiminnan. Kyseinen akatemia on aloitettu, koska Suomen Käsipalloliitto on halunnut saada maan parhaimmille lukioikäisille hyvät mahdollisuudet panostaa täysillä käsipalloon. Lisäksi opiskelua ja harjoittelua pyritään viemään käsikädessä, jotta nämä molemmat onnistuisivat tehokkaasti.

Minkälainen sisältö uudessa akatemiassa on?

Eroa vanhaan lukion harjoittelurakenteeseen on, että ennen oli kolme aamuharjoitusta Mäkelänrinteen lukiossa ja Brändön ruotsinkielisessä lukiossa. Illat pelaajat harjoittelivat omissa seuroissaan. Uudessa akatemian mallissa on neljä aamuharjoitusta ja neljä iltaharjoitusta viikossa. Viikonloppuisin pelaajat pelaavat seuroissaan.
Myös akatemian fyysiseen harjoitteluun on haluttu panostaa ja siitä vastaa fysiikkavalmentaja Roope Rissanen.

Miten harjoitukset painottuvat ja minkälainen on viikkorytmi? Sekä missä harjoittelupaikat sijaitsevat?

Aamuisin harjoittelemme lajia, ja iltaisin harjoitusten sisältö painottuu fysiikkaan. Painotukset ovat aika lailla puolet ja puolet. Lajiharjoittelupaikkoina toimivat Kumpulan liikuntakeskus sekä Arcadahalli Arabianrannassa. Fysiikkaharjoitukset toteutetaan Stadin ammattiopistolla.

Kuinka paljon urheilijoita on mukana tällä hetkellä?

Tällä hetkellä akatemiaohjelmassa on mukana kahdeksan poikaa ja kuusitoista tyttöä. Lisäksi mukana on myös muutamia poikia Käsipalloliiton aikaisemmasta ohjelmasta.

Millainen on harjoittelun viikkorytmi?

Viikkorytmi menee siten, että iltapäiväharjoitukset ovat maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Aamuharjoituksia on lisäksi tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Koska pelaajilla on pelejä viikonloppuisin, maanantait aloitetaan tarpeen mukaan palauttavalla harjoituksella, tai kehittävällä harjoituksella. Kaikki riippuu pelaajien otteluiden määrästä, ja siitä miten palautunut olotila heillä on.

Mitkä tahot ovat mukana rahoittamassa Käsipallon akatemiaohjelmaa?

Mukana ovat Käsipalloliitto, Suomen Olympiakomitea sekä kouluista Mäkelänrinteen lukio, Brändö gymnasium, Prakticum sekä Stadin ammattiopisto

Mitkä ovat akatemiaohjelman tavoitteet?

Tavoitteemme on saada 15- 19- vuotiaiden arkiharjoittelu ja urheilullinen perusta niin hyvälle mallille, että kehittyminen on mahdollista vielä lukioiän jälkeenkin. Käsipalloliiton tahtotila on, että toimintaa koko ajan kehitetään ja tarvittaessa laajennetaan, jotta saataisiin maan parhaat nuoret pelaajat mukaan akatemiaohjelman piiriin.

Mitkä ovat seuraavia akatemiaohjelman kehityskohteita?

Pari tärkeää kehityskohdetta on lääkärien ja fysioterapeuttien yhteistyö valmennuspuolen kanssa, sekä urheilijoiden kokonaiskuormituksen seurannan parantaminen.

Kiitoksia haastattelusta! Hyvät joulun odotukset ja hyvää uuttavuotta!

Sitä samaa sinne! Kiitoksia ja moikka!

Haastattelija: Urhean työharjoittelija painija Jarno Ålander