Jalkapalloilija, projektipäällikkö Ilari Äijälä

Kuva: Susanna Haikonen

Ilari Äijälä nauttii elämästä jalkapallouransa lopettamisen jälkeen

Vuosi sitten jalkapallouransa lopettanut Ilari Äijälä nauttii aktiviiviuran jälkeisestä elämästä. Yli kaksisataa Veikkausliiga -ottelua pelannut Äijälä kertoo, että siirtyminen huippu-urheilijan arjesta normaaliin elämään on sujunut mieluisasti.

Viime lokakuussa Esport Honka on juuri voittanut Ykkösen ratkaisevan nousukarsintaottelun Helsingin IFK:ta vastaan noususta Veikkausliigaan. Espoolaisten voitonjuhlista huolimatta, ottelun ratkaisumaalin tehneen Ilari Äijälän sisällä oli jo kypsynyt ajatus lopettamisesta. Mahdollisuus pelata Veikkausliigaa pisti Äijälän mietityttämään uransa jatkoa, mutta lopulta päivätyöt, opiskelu ja perhe ajoi päätöksen lopettamisen suuntaan.

”Uran viimeinen peli oli nousukarsintaottelu Veikkausliigaan. Olisi sinällään ollut ihan hienoa tämän uuden Esport Hongan lähteä tällaiseen projektiin, mutta toisaalta mulla oli jo aika paljon vaikeuksia Ykkösen kaudella sovittaa työkuviot näihin urheilukuvioihin. Siinä tapauksessa ehkä joku piti jättää pois. Nyt on kiva, että on ollut myös perheelle aikaa”, Äijälä toteaa.

Äijälä työskentelee nykyisin Punainen Kortti Rasismille -hankkeen projektipäällikkönä

”Tulevaisuus pitää sisällään mielenkiintoisia virityksiä. Projekti jatkuu (Punainen Kortti Rasismille) ja olen saanut ensimmäisenä kokopäiväisenä työntekijänä kehittää sitä ja viedä sitä eteenpäin. On mahtavaa, että sitä pystyy kehittämään, viemään eteenpäin ja tekemään asioita vähän paremmin”, Äijälä kertoo.

Myös opiskelut luokanopettajaksi Helsingin yliopistossa ja perheenisänä oleminen pitää ”Iltsun” kiireisenä vielä aktiiviuran jälkeenkin.

”Arki on aika lailla töitä ja perhe-elämää pääosin. Vähän pitää myös yrittää pitää kunnosta huolta. Yliopistossakin olen jo opiskellut aika pitkään. Tässä ja nyt olisi vihdoin ja viimein aika valmistua”, Äijälä jatkaa

Suomen maajoukkueessakin esiintynyt Äijälä kertoo kaipaavaansa ammattiurheilijan uralta esimerkiksi päivittäistä harjoittelua ja itsensä kehittämistä.

”Oli mageeta, kun tavallaan niitten harjoitusten ja pelien aikana sä et ajattele mitään muuta, kun sitä jalkapalloa. Sä pystyt sulkemaan kaikki muut asiat pois ajatuksista. Sellaista omaa hetkeä fudiksen kanssa, joka on kuitenkin ollut mun intohimo pienestä asti”, Äijälä tuumii.

Urhea on tukenut Äijälää koko miehen urheilu-uran ajan. Urhea perustettiin Äijälän ollessa lukiossa.

”Pitää antaa peukkua. Kyllä kaikenlainen tuki on urheilijalle tärkeää. Jatkakaa sitä hommaa ja kehittäkää sitä, että olisi mahdollisimman helppoa urheilijalle yhdistää koulu ja urheileminen”, ”Iltsu” lisää.

Äijälä näkee itsensä tulevaisuudessa ainakin kotikaupungissaan Espoossa, mutta pitkällä tähtäimellä suunnitelmat ovat vielä auki.

”Ollaan viihdytty Espoossa perheen kanssa. Toivoisin, että voisin jatkaa töitä, jolla on merkitystä ja johon pystyisi yhdistämään urheilun. Ne ovat mulle tärkeitä asioita ja niiden kanssa olisi kiva tehdä töitä”.
 

Teksti: Christian Soininvaara