Matkalla Huipulle -verkkolehti 4/2017

Terhi Lehtoviita Oona Kausteen ja Tomi Rantamäen mukana Sveitsissä joulukuussa 2017

Psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita valmistautuu kohti Olympiakisoja urheilijoiden arjessa vahvasti kiinni

Toimit Olympic Team Finlandin (OTF) psyykkisenä valmentajana Pyeongchangissa. Minkälaisia työtehtäviä sinulla on olympialaisissa?

Työni kisoissa on luonnollista jatkumoa työlle, jota olen joukkueiden ja urheilijoiden kanssa tehnyt koko kauden ajan. Työskentelen mm. yhdistetyn-, curling MD- ja taitoluistelun maajoukkueiden kanssa. Tehtäväviini kuuluu esimerkiksi onnistuneen suorituksen tukeminen, valmentajan ja urheilijan vuorovaikutussuhteen vahvistaminen sekä psyykkinen tukeminen haastavissa tilanteissa. Lisäksi toimin yleisjohdossa tukien OTF:n identiteetin rakentumista sekä turvallisen ja positiivisen ilmapiirin vahvistumista. Pyrin omalta osaltani vahvistamaan hyvinvointia tukevaa menestymisen kulttuuria. Pyenongchangissa haluamme olla iloinen, yhtenäinen ja rohkea joukkue, joka tukee ja kannustaa muita ja elää vahvasti hetkessä.

Onko olympiajoukkueessa muita psyykkisiä valmentajia?

Olympiajoukkueen psyykkisen valmennuksen tiimin kisoissa muodostavat Hannaleena Ronkainen, Markus Arvaja ja allekirjoittanut. Lisäksi meillä on laaja terveydenhuoltotiimi, jota johtaa Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa olympiajoukkueessa on useampi psyykkisen valmennuksen asiantuntija, joka on hieno asia. Se kertoo lajien lisääntyneistä tarpeista ja valmiuksista hyödyntää psyykkisen valmennuksen tukitoimia sekä hyvin tehdystä työstä kentällä.

Miten joukkueet ja urheilijat valmistautuvat olympiakisoihin psyykkisesti?

Jokaisella joukkueella ja urheilijalla on omat tarkasti suunnitellut ja vuosien aikana toimiviksi hioutuneet rutiinit, joiden avulla he valmistautuvat kisasuoritukseen. Psyykkinen valmennus on osa valmennusprosessin kokonaisuutta, joka on suunniteltu päävalmentajan kanssa tukemaan jokaisen urheilijan yksilöllisiä tarpeita ja tavoitteita. Olympialaiset ovat kansainvälisesti isot kisat ja oheistoiminta sen mukaista. Suuriin kisatapahtumiin valmistaudutaan huolellisesti tiedostamalla häiriötekijät ja esimerkiksi median luomat mahdollisuudet ja kuormitustekijät. Tätä työstöä ohjaa itselle ja OTF:lle tärkeät arvot, miten haluaa kilpailla ja edustaa Suomea sekä toisaalta, mikä tukee omaan suoritukseen valmistautumista. OTF:n arvot ja toimintatavat tukevat urheilijoiden omia kisarutiineja ja näistä yhdessä rakentuu kunkin tiimin oma ”gameplan” kisojen ajaksi.

Miten sinä valmistaudut kisoihin?

Oma valmistautuminen koostuu urheilijoiden ja valmentajien kanssa tehdystä työstä harjoituskauden aikana. Työni pitää sisällään osallistuvaa asiantuntijatyötä leiri- ja kilpailutapahtumissa sekä vastaanottotilassa tapahtuvaa työskentelyä urheilijoiden ja valmentajien kanssa. Lisäksi työskentelen tiiviisti HUY:n kisatiimin, psyykkisen valmennuksen kollegoiden kanssa ja käyn omassa työnohjauksessa. Minulle on tärkeää valmistaa myös omaa mieltä ja kehoa huippukuntoon. Kisat ovat asiantuntijalle tiukka rutistus, joka vaatii täydet akut ja kirkkaan mielen. Kolmen lapsen äitinä on tärkeää valmistaa myös lapset ja tukijoukot työmatkan ajaksi huolellisesti. Kun kotona asiat ovat hyvin, voi reissussa olla hyvin mielin.

Minkälaista menestystä odotat Suomen joukkueelta?

Olympiakomitean virallinen tavoite Pyeongchangin talvi- ja Tokion kesäolympiakisoista on saavuttaa yhteensä 10 mitalia. Tämän tavoitteen eteen olemme kaikki sitoutuneet työskentelemään erinomaisuuden periaatteella, kukin omasta ruudusta käsin. Menestys tarkoittaa mielestäni sitä, että urheilijat pystyvät saavuttamaan omat tavoitteensa ja nauttimaan haasteiden äärellä. Meillä on hyvin sitoutunut, iloinen ja voitontahtoinen olympiajoukkue ja uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet taistella mitaleista.

Mikä on parasta työssäsi?

Minulle työni on intohimoni ja olen hyvin kiitollinen siitä, että saan tehdä työtäni huipputiimissä. Parasta työssäni on sen merkityksellisyys, haastavuus ja yhteisölliset kokemukset. Koen oppivani jatkuvasti rohkeilta ihmisiltä ympärilläni, jotka ovat sitoutuneita työhönsä ja tekevät sitä täydestä sydämestä.

Millä fiiliksillä lähdet kisoihin? Jännitätkö sinä urheilijoiden kilpailusuorituksia?

Lähden kisoihin avoimin ja luottavaisin mielin pilke silmäkulmassa ja sydän Suomen joukkueelle sykkien. Ja kyllä! Jännitän erityisesti sitä, onnistuvatko urheilijat omissa tavoitteissaan ja pystyvätkö he nauttimaan kilpailun tuomista haasteista. Oma jännitys ankkuroituu sisupastillien siivittämänä rauhalliseen ja luottavaiseen olotilaan ja olemukseen. Kisapäivänä kaikki tehtävä on tehty ja autan urheilijoita olemaan läsnä hetkessä.

Kuva: Terhi Lehtoviita

 

 

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia.

Urhea on yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä helpottaa valmennuksen tukipalveluiden saatavuutta.

Urhean toiminta on tarkoitettu nuorille huipulle tähtääville tai jo kansainvälisellä huipulla oleville urheilijoille.
Urhean urheilijoiden nimet julkaistaan Urhean kotisivuilla. Näin eri toimijatahot voivat todentaa urheilijan jäsenyyden Urheassa.