Pituushyppääjä ja valmentaja Ringa Ropo

Ringa Ropo: Opiskeluun kannattaa panostaa aina

Naisten pituushypyn Suomen ennätys täyttää ensi kesänä 30 vuotta. Ennätyshypyn 685 cm leiskauttanut Ringa Ropo kertoo haastattelussa urheilu-uransa käänekohdista ja niiden vaikutuksista nykyhetkeen.

-Susta ei kuule enää huippu-urheilijaa tule, että rupeeppa miettii jotain muuta, totesi lääkäri aikanaan 18 -vuotiaalle Ringa Ropolle. Nuorella urheilijalla oli tuolloin takanaan lupaavasti alkanut korkeushyppyura, vammautuminen ja selkäleikkaus. Edessä häämöttivät ylioppilaskirjoitukset.

Uran käännekohdaksi muodostunut selkävamma pakotti Ropon miettimään varhain uran jälkeistä aikaa. Opiskelujen aikana kypsynyt ajatus lajinvaihdosta toi kahdeksan Suomen mestaruutta ja on osa suomalaista pituushyppyhistoriaa.

”Opiskella täytyy”

Ringa Ropon tytär Ella Junnila on juuri nyt suomalaisen yleisurheilun kuuma nimi. Ropo kertoo Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemialle edellyttävänsä myös lapsiltaan opiskelua, vaikka ura olisi juuri nyt kovassa nosteessa.

-Neuvoni nuorille on ollut aina, että opiskella täytyy, sillä urheilu-ura voi olla yksi kaunis päivä ohi.

Oman uransa aikana Ropo kertoo saaneensa neuvoja ja tukea myös uran päättymistä silmällä pitäen. Opinnot kaupallisella alalla mahdollistivat urheilun opintojen aikana, mutta antoivat myös laajalti vaihtoehtoja urheilu-uran jälkeen.  

Vastoinkäymiset vahvistaneet Ropoa

Tällä hetkellä Ringa Ropo työskentelee laihdutusvalmentajana. Hän kertoo käyttävänsä runsaasti kilpaurheilussa kerryttämäänsä tietotaitoa asiakkaiden ohjelmia suunnitellessaan.

-Mun valmentajatyö on juuri sitä, mitä se on ollut itselläni huippu-urheiluaikana. Vaikka puhumme hiukan eri kieltä, elementit ovat samat.

Myös vastoinkäymisten kohtaamisten myötä kehittynyt luonteenvahvuus pääsee Ropon mukaan nykyisessä työssä oikeuksiinsa.

-Olen henkisesti vahva ihminen ja joutunut katsomaan omia rajojani. Nyt pystyn ammentamaan osaamistani asiakkailleni myös sitä kautta. 

Teksti ja kuva: Tino Lintunen
video, kuvaus ja leikkaus: Tino Lintunen
Video, kuvaus: Laura Karppinen