KIHUn osallistuvaa asiantuntijuutta yhdistetyn nuorelle joukkueelle

Yleisesti KIHU:n asiantuntijatoiminnan tarkoitus on auttaa maajoukkueurheilijoita ja valmentajia harjoittelun optimoinnissa ja sitä kautta tuloksen tekemisessä. Ensiaskeleet KIHUn osallistuvan asiantuntijatoiminnan suhteen yhdistetyssä otettiin harjoituskaudella 2014-2015 Sotšin olympialaisten jälkeen. Tällöin päävalmentaja Petter Kukkonen pyysi apuja nuoren Ilkka Herolan harjoittelun kuormituksen seurantaan. Pikkuhiljaa seurattavien joukko kasvoi uusien olympiakomitean nuorien tukiurheilijoiden myötä. Kaudella 2015-2016 yhdistetyn tukiurheilijat alkoivat säännöllisesti käymään KIHUssa suorituskykytesteissä kaksi kertaa vuodessa. Kansainvälisten tulosten parannuttua olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tuki yhdistetyn maajoukkueelle lisääntyi kaudelle 2017-2018 ja näin ollen myös tukipalveluiden resurssi lisääntyi.

Laaja-alaista tukipalvelua

Tällä hetkellä olennaisena osana asiantuntijatoimintaa ovat KIHUn testien ja kontrolliharjoitusten (rullahiihtotestit, verikokeet, spirometria) sekä säännöllisten yösykemittausten perusteella tehdyt analyysit urheilijoiden tilanteesta, joihin pyritään yhdessä valmentajien kanssa hakemaan oikeita toimintamalleja ja valmennuksellisia ratkaisuja. Lisäksi asiantuntijatoimintaan kuuluu päävalmentaja Petter Kukkosen sparraaminen hiihtovalmennukseen ja kokonaiskuormitukseen liittyvissä haasteissa. Kommunikointi valmennusjohdon kanssa on jatkuvaa. Tämä toimintamalli on koettu hyväksi ja kustannustehokkaaksi. Leireillä tukipalveluita on vuosien varrella tarjottu jonkin verran ja tässä on pyritty saamaan synergiaetuja maastohiihdon kanssa siten että sama asiantuntija on palvellut sekä maasto- että yhdistetynhiihtäjiä, jos leirit ovat olleet samaan aikaan samassa paikassa. Lisäksi muutamat yhdistetyn urheilijat käyvät tekemässä KIHUn juoksumatolla lajinomaisia ”täsmäharjoituksia” rullahiihtäen. Yhdistetyn asiantuntijatoiminnassa on pyritty jalostamaan maastohiihdossa hyväksi havaittuja käytänteitä; mm. yhdistetyn kovavauhtisiin mattohiihtoharjoituksiin on otettu mallia maastohiihdon hyviksi koetuista protokollista. KIHUn asiantuntijatoiminnan lisäksi päävalmentaja Kukkonen on kerännyt joukkueensa ympärille myös terveydenhuollon, psyykkisen valmennuksen (Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön psykologi Terhi Lehtoviita) ja ravitsemusvalmennuksen osaajia.  

Päävalmentajan johdolla

On tärkeää että KIHUn asiantuntijatoiminta toteutetaan urheilijalähtöisesti, jolloin toiminta perustuu urheilijan vapaaehtoisuuteen. Yhdistetyssä tukipalvelujen toteuttaminen on ollut vahvasti päävalmentaja-/asiantuntijajohtoista mikä on loogista, koska urheilijat ovat nuoria ja osa vasta lähestymässä huippua. Yhdistetyn osalta tehokkaan ja kohtuullisen laajan asiantuntijatoiminnan on mahdollistanut valmennusjohdon aktiivinen toiminta KIHUn suuntaan sekä se, että lajikulttuuriin kuuluu vahva maajoukkuevetoinen toiminta. Näiden seikkojen ansiosta yksi asiantuntija tavoittaa kustannustehokkaasti ja säännöllisesti useita lajin huippu-urheilijoita.

Jussi Mikkola, Urheilufysiologian asiantuntija