Jääkiekkoilija ja valmentaja Jan Lundell

Maalivahdista maalivahtivalmentajaksi, Jan Lundell

 

16 vuotta pitkän uran Suomessa ja ulkomailla tehnyt jääkiekkomaalivahti Jan Lundell on ollut pelaajauransa jälkeen mukana luomassa uusia huippumaalivahteja Helsingin IFK:n maalivahtivalmentajana.

Vuonna 2012 pelaajauransa lopettanut Jan Lundell työskentelee nykyisin Helsingin IFK:n Liiga-joukkueen maalivahtivalmentajana. Tällainen uran vaihdos kuulostaa luonnolliselta tieltä ja Lundellille se olikin myös tavoite.

”Oma tavoite oli päästä peliuran jälkeen valmennushommiin ja omalla kohdalla kävikin hyvä tuuri, kun paikka aukesi heti samana vuonna”, Lundell kertoo.

Liikunnanohjaajaksi uransa alkuvaiheessa opiskellut Lundell painottaa nuorille pelaajille varasuunnitelman tärkeydestä, vaikka kaikki panostus olisikin laitettu urheiluun.

”Silloin kun on se opiskelun tuoma turva niin pystyy keskittymään täysillä treenaamiseen ja peleihin”, Lundell neuvoo.

Peliuran päätös ei ollut Lundellille helppo, vaikka hän tiesikin, ettei vuosia ole enää paljon jäljellä. Kaipuu tosin takaisin tolppien väliin on läsnä, vaikka jääkiekon parissa Lundell työskenteleekin päivittäin.

”Pelaaminen oli aina se kiva juttu ja sitä tunnetta mitä voittamisesta ja peleistä sai ei enää ikinä saa takaisin, mutta näihin pitää sopeutua”, Lundell kertoo.

Omat pojat mukana niin töissä kuin kotona

Lundellin vanhin poika Anton pelaa HIFK:n Liiga-joukkueessa ja isän läsnäolo ei 18-vuotiasta nuorukaista enää haittaa.

”Alkuvaiheessa Anton kertoi, että en tekisi sitä tai tätä, mutta kun hän on kenttäpelaaja ja minä valmennan maalivahteja niin en edes keskity heidän tekemisiin”, Lundell muistelee.

Roolit ovat kuitenkin selvät töissä ja vapaalla.

”Kun tullaan hallille niin silloin minä olen valmentaja ja Anton pelaaja, mutta kun treenien ja pelien jälkeen hypätään autoon niin isä-poika-suhde jatkuu”, Lundell paljastaa.

Kotona keskustelunaiheetkin pyörivät hyvin usein urheilun ympärillä.

”Puhutaan Antonin ja nuoremman pojan Kasperin kanssa paljon niin jääkiekosta kuin urheilusta yleensä, mutta välillä pitää keskittyä muuhunkin kun jääkiekkoa tulee elämässä ihan tarpeeksi muutenkin”, Lundell valottaa.

Toimitus ja editointi: Edi Aaltonen
Kuvaus: Roni Jerisjärvi