Beach volley ja KIHUn tukitoimet kohti Tokion olympialaisia 2020

Mikko Häyrinen analysoimassa peliä.

Beach volleyn asiantuntijatoiminnan tavoitteena on menestyminen Tokion olympialaisissa 2020 ja matkalla Tokioon pelattavissa turnauksissa. Lisäksi tavoitteena on lajin valmennuskulttuurin ja -tietämyksen pitkäjänteinen kehittäminen.

Asiantuntija mukana pelimatkoilla

KIHUn joukkueurheilun asiantuntija Mikko Häyrinen on parien ja valmennuksen tukena kauden aikana useissa World Tour -turnauksissa videoimassa ja analysoimassa otteluita. Turnauksissa joissa asiantuntija ei ole mukana, otteluanalyysit tehdään otteluvideoinneista KIHUlla Jyväskylästä käsin. Analyysien perusteella valmentajien ja urheilijoiden käyttöön tehdään tulevasta vastustajasta yhteenvetoraportti ja koostevideo, jotka auttavat tulevan ottelun taktiikan luomista. Aika ajoin myös oman joukkueen pelejä analysoidaan siksi, että saadaan tietoa joukkueen vahvuuksista ja heikkouksista. Tällaista analyysitietoa käytetään sekä yksilöiden että parien harjoittelun suunnittelussa.

Asiantuntija ohjaa voimavalmennusta

Toisena osana asiantuntijatoimintaa on fyysisen harjoittelun suunnittelu ja toteutuksen seuranta. KIHUn biomekaniikan asiantuntija Tapani Keränen on naismaajoukkueen voimavalmentajana mukana toiminnassa. Maajoukkueen fyysisen suorituskyvyn testaaminen tapahtuu 1–2 kertaa vuodessa. Vuosina 2013 – 2015 testaus ja testien kehittely tapahtui Jyväskylässä KIHUn tiloissa, kunnes vuonna 2016 testiprotokolla oli valmis ja testaus siirtyi Kisakallion Urheiluopistolle. Näihin fysiikkatesteihin osallistuvat huippuparien lisäksi parhaat nuoret pelaajat. Jo usean vuoden jatkunut testitulosten seuranta kertoo pelaajien suorituskykyisyydestä ja se tieto yhdistettynä pelaajakohtaiseen pelianalyysin antaa suuntaviivan beach volley maajoukkueurheilijoiden fyysisen harjoittelun suunnittelulle.

Mikko Häyrinen, Joukkueurheilun asiantuntija

Vastustajan pelianalyysi käynnissä.