Matkalla Huipulle -verkkolehti 3/2019

Kuva: Sari Niskanen

URHELIJAN URAN ARVO JA ARVOSTUS

Urheilijalla on vain yksi urheilu-ura. Uraan voi mahtua seuran vaihtoja, eri maiden edustuksia tai jopa vaihtoja lajista toiseen. Ura voi olla lyhyt piipahdus urheiluseuratoiminnassa tai se voi olla kahdenkymmenen vuoden ammattilaisura. Yhtä kaikki voimme kysyä mikä on urheilijan uran arvo ja mistä arvo syntyy.

Menestyksen taustatekijät

Menestyneiden urheilijoiden uria pidetään arvokkaina. Niitä arvostetaan. Menestyksellä onkin ylivertainen asema urheilussa. Olympiamitalistin uraa pidetään huikeana menestystarinana, mutta onko olympialaisissa neljänneksi yltänyt urheilija epäonnistunut? Jos urheilu-uran mittarina on puhdas menestys, arvon määrittäminen on helppoa. Kokeneita urheilijoita kuunnellessa urheilijat itse nostavat kuitenkin menestystä merkittävämmäksi asiaksi uraltaan ne kyvyt, tiedot ja taidot, joita vuosia jatkunut määrätietoinen ja tavoitteellinen työ urheilun eteen on heille antanut. ”Saavuttamiani mitaleita en voi syödä, mutta urheilussa opitulla työnteon moraalilla olen pärjännyt myöhemmässä työelämässä”. Ja sitten tietysti ne muistot ihmisistä ja voiton hetkistä. ”Koskaan työelämässä en ole saavuttanut sellaista tunneskaalaa kuin pelikentällä”.

Urheilijan kognitiiviset valmiudet

Belgialainen professori Paul Wylleman on yksi maailman johtavista urheilupsykologeista ja urheilijan kaksoisuran tutkijoista. Sain taannoin kuunnella Wyllemanin esityksen, jossa hän nosti suurimmaksi yksittäiseksi urheilijan menestystä selittäväksi tekijäksi urheilijan kognitiiviset valmiudet – kyvyn ajatella, analysoida ja ennen kaikkea oppia uutta. Esimerkiksi hän mainitsi muun muassa keskittymiskyvyn, itseluottamuksen, päätöksentekokyvyn ja paineen alla toimimisen. Näihin taitoihin ja ominaisuuksiin ei synnytä vaan kasvetaan. Oikein toimiessaan valmennus kehittää myös näitä ominaisuuksia ja antaa urheilijalle mahtavia työkaluja myös muuhun kuin urheiluun. Kukapa työnantaja ei arvostaisi motivoitunutta, keskittymiskykyistä ja tavoitteellista työntekijää, joka on paineen alla parhaimmillaan.

Urheilu on itseisarvo

Urheilijalle itselleen urheilu-uran arvo on usein urheilu itsessään. Hän saa tehdä asiaa, johon on aikanaan rakastunut ja jossa on kokenut olevansa hyvä. Teemuselänteet ja jarilitmaset jatkoivat pelaamista, vaikka heillä oli maallista omaisuutta muille jakaa. Urheilu itsessään oli heille arvo. Meidän penkkiurheilijoiden oli helppo arvostaa heidän uraansa, olihan se täynnä upeaa menestystä, suuria voittoja ja isoja palkkashekkejä. Mutta arvokkaita ovat myös ne urat, jotka eivät päätyneet suuriin otsikoihin. Valtaosa urheilijoista tekee saman työn ja kohtaa samat vaikeudet kuin maailman tähdet. Vaikka kirkkain menestys jäi saavuttamatta, hattu pois päästä täysillä yrittäneiden urheilijoiden edessä, sillä mikä on arvokkaampaa kuin omistautua jollekin asialle, tehdä määrätietoisesti työtä unelmiensa eteen ja laittaa itsensä likoon. Rohkeasti ja päättäväisesti.  

Eittämättä urheilu itsessään on arvo ja urheilijan ura arvokas. Urheilun tuomat välilliset asiat, kuten psyykkiset taidot, fyysinen terveys ja sosiaaliset verkostot, vahvistavat urheilun itseisarvoa ja urheilun arvostusta. Urheilu onkin erinomainen työkalu kasvaa ihmisenä, oli sitten kyseessä nuori lapsi tai aikuinen ammattilaisurheilija.

Urheiluihmisten on hyvä muistaa, että muiden arvostus tulee vasta sen jälkeen, kun itse arvostamme omaa työtämme ja osaamme tuoda sen oikealla tavalla esiin. Kun arvostamme omaa tekemistämme ja pidämme sitä tärkeänä, pyrimme automaattisesti parempaan lopputulokseen. Ja tämän pyrkimyksen kautta mahdollisuudet menestykseen paranevat. Ja jälleen arvostus kasvaa.

Lopulta – urheilun arvo ja arvostus ovat ihan valtavasti meistä itsestä kiinni.

 

Simo Tarvonen
toiminnanjohtaja
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia

 

 

 

 

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia.

Urhea on yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä helpottaa valmennuksen tukipalveluiden saatavuutta.

Urhean toiminta on tarkoitettu nuorille huipulle tähtääville tai jo kansainvälisellä huipulla oleville urheilijoille.
Urhean urheilijoiden nimet julkaistaan Urhean kotisivuilla. Näin eri toimijatahot voivat todentaa urheilijan jäsenyyden Urheassa.