Matkalla Huipulle -verkkolehti 3/2018

OVO team by akifoto Helsinki

VISIO KONKRETISOITUU

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia loi vuonna 2014 strategian vuosiksi 2015-2020. Strategian visiona on perustaa Pääkaupunkiseudulle valtakunnallinen olympiavalmennuskeskus, joka mahdollistaisi urheilijoillemme ja valmentajillemme kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön yläkouluikäisistä nuorista aina aikuishuipuille saakka. Nyt reilut neljä vuotta myöhemmin voi kirkkain silmin todeta, että visio on alkanut konkretisoitumaan monellakin tasolla. Maalissa ei toki olla, mutta keskeisissä avaintekijöissä on otettu huimia harppauksia eteenpäin.

Osaaminen kaiken ytimessä

Kun halutaan haastaa maailman parhaita sinnepäin tekeminen ei riitä. Siksi osaaminen, innovointi ja jokapäiväinen halu kehittyä ovat toiminnan lähtökohtia. Ja nämä vaateet koskevat kaikkia urheilijoista valmentajiin, asiantuntijoihin ja hallinnon ihmisiin. Johtajan on vaikea vaatia urheilijalta tai valmentajalta asennetta ja kaikkensa antamista, jos omassa tekemisessä ei ole samaa latausta. Osaamisen kehittäminen ja jakaminen onkin ollut Urhean viime vuosien tärkeimpiä painopisteitä. Meillä onkin töissä erinomaisia osaajia, mutta osaamisen jakamisessa voisimme olla vielä kovasti parempia.

Yksin vai yhdessä

Työelämän viime vuosien yksi suurimmista mantroista on ollut yhdessä tekeminen. Ja tottahan se on; yhdessä tekeminen luo mahdollisuuden uusiin ideoihin. Kehitysaskeliin, joita yksin pähkäily ei ehkä tuottaisi. Ja samalla se antaa mahdollisuuden työn jakamiseen. Erilaisilla vahvuuksilla olevat ihmiset saavat mahdollisuuden paneutua omiin vahvuusalueisiinsa eikä ainakaan kaikkien tarvitse painia koko ajan epämukavuusalueella. Voi kuitenkin olla, että joitakin meistä tiimityön tuputtaminen ahdistaa. Joku kokee olevansa valmiimpi, luovempi ja tehokkaampi, kun saa paneutua rauhassa omin ajatuksin arjen työhönsä. Älykäs työyhteisö tunnistaa myös tämän. Myös niille on oltava tilaa, jotka eivät halua suurta tiimiä ympärilleen. Mutta silti kaikkien olisi antauduttava ajatukselle oman osaamisen jakamisesta. Lopulta tämä olisi myös oma etu. Toteaahan vanha viisauskin, että se joka antaa, sille myös annetaan.

Urheilijoiden tarpeet pitää tunnistaa ja valmentajuutta vahvistaa

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on käynyt syksyn aikana kesälajien kanssa niin sanottuja lajiriihiä. Neuvottuja, joissa käydään läpi lajien menestyssuunnitelmia ja toimintatapoja. Yksi tärkeimmistä materiaaleista lajiriihien taustalla on niin sanotun Urheilijan Pulssin vastaukset. Urheilijan Pulssi on eräänlainen sähköinen tietopankki, johon urheilijat ovat koonneet keskeiset oman arkensa vahvuudet ja kehittämiskohdat. Yleisellä tasolla voidaan todeta, että suomalaisilla huippu-urheilijoilla on suuri tarve saada eri alojen asiantuntijoiden apua harjoittelunsa tueksi. Terveydenhuollon palvelut ovat ensi sijalla ja talouteen liittyvät kysymykset puhuttavat. Myös valmentajien asema nousee esille. Nuorten olympiavalmentajaohjelma on vahvistanut huimasti suomalaista ammattivalmentajuutta, mutta edelleen tarvitaan lisää voimavaroja niille valmentajille, joiden tehtävänä on auttaa urheilijoita maailman terävimpään kärkeen.

Kohti olympiavalmennuskeskusta

Mennäänpä vielä hetkeksi takaisin Urhean visioon ja strategiseen tavoitteeseen. Valtakunnallinen olympiavalmennuskeskus pääkaupunkiseudulle. Se pitää sisällään erityisesti Urhean oman toiminnan vahvistamista; valmentajuuden kehittämistä, asiantuntijapalveluiden kohdentamista suoraan urheilijan ja valmentajan arkeen sekä talouden kasvattamista vastaamaan laajentuvaa toimintaa. Vähäinen kehitysaskel ei ole myöskään Urhea-kampus; Mäkelänrinteen yhteyteen rakentuva urheilun ja opiskelun kampus, joka tulee tarjoamaan harjoittelutilat, lihashuollon ja palautumisen tilat, terveydenhuoltoa, tutkimustoimintaa, ruokailu- ja opiskelumahdollisuudet sekä asuntoja urheilijoille. Valmistuessaan muutamien vuosien päästä kampus tulee auttamaan arjen työtä paljon, mutta toki tilat eivät vielä ratkaise kaikkea. Seinien sisään tarvitaan kovia osaajia isolla asenteella. Siksi Urhean pitää jo nyt reivata omaa toimintaansa entistä laadukkaammaksi ja hakea kumppanuuksia parhailta mahdollisilta osaajilta. Tässä numerossa esitellään Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHU:n tärkeää työtä valmennusprosessien taustalla. KIHU on myös Urhealle tärkeä kumppani, kun tulevaisuudessa nostetaan toiminnan rimaa yhä korkeammalle.

 

Simo Tarvonen
toiminnanjohtaja
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia 

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia.

Urhea on yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä helpottaa valmennuksen tukipalveluiden saatavuutta.

Urhean toiminta on tarkoitettu nuorille huipulle tähtääville tai jo kansainvälisellä huipulla oleville urheilijoille.
Urhean urheilijoiden nimet julkaistaan Urhean kotisivuilla. Näin eri toimijatahot voivat todentaa urheilijan jäsenyyden Urheassa.