Sotungin lukiossa tehdään vapaaehtoistyötä liikkuen

Liikuttajakurssi on vapaaehtoistyöhön perustuva liikunnan lukiokurssi. Tavoitteena on liikuttaa lähialueen ihmisiä. Meille voi ehdottaa liikunnallista yhteistyötä. Hyöty on molemminpuolinen – opiskelijat saavat työelämässä tarvittavia taitoja ja varmuutta toimia eri-ikäisten ihmisten parissa, yhteistyökumppanimme saavat apukäsiä vanhusten, aikuisten tai lasten liikuttamiseen. 

Toimintamme sai alkunsa yhteistyöstä Hakunilan päivätoimintakeskuksen kanssa. Yhteistyömme on kestänyt vuodesta toiseen. Pääasiassa olemme liikuttaneet muistisairaita ja vanhuksia. Olemme käyneet kävelyllä, pelanneet sisäcurlingia ja tanssineet. Hoivakoti Kuninkaanhovin sekä Marjatta-säätiön asukkaille järjestimme olympialaiset. Myös lasten kanssa toimimme mielellämme. Yhteistyössä Vantaan hiihtoseuran kanssa organisoimme tammikuussa Lumilajit liikuttavat -tapahtuman, johon osallistui lähes 800 vantaalaista lasta.

Hankkeen kautta välineitä

Pitkäaikaiset ja myös uudet yhteistyökumppanimme ovat mahdollistaneet toimintamme jatkumisen. Kansalaisareenan Jeesaan -hanke myönsi meille tänä vuonna apurahan. Nämä rahat käytimme liikuntavälineiden hankkimiseen, joiden avulla voimme järjestää uusia tapahtumia.

Opiskelijat kehittyvät

Parasta toiminnassamme on, että olemme päässeet osaksi vantaalaisia yhteisöjä ja urheiluseuroja, joilta ideat eivät ole loppuneet. Mukaansatempaavien tapahtumien kehittely on ollut hauskaa yhteistyötä. Toteuttamisesta ovat vastanneet opiskelijat. Palkintona toiminnasta on ollut hyvä mieli. Muutoksen on huomannut myös opiskelijoiden asenteesta – ensin tavoitellaan kurssisuoritusta, lopulta hyvän tekemistä. Tapahtumiin lähdetään auttamaan ja olemaan läsnä; puetaan vanhukselle ulkovaatteet päälle, autetaan lapselle luistimet tai sukset, tuetaan ja kannustetaan urheilusuorituksessa ja liikutaan. Usein päivän jälkeen palataankin koululle mietteliäinä. Meistä on ollut oikeasti apua.      

Olemme saaneet toiminnastamme paljon kiitosta. Tätä ideaa saa ja kannattaa kopioida. Palkintona on niin hyvä mieli.

Linkkejä:

Vanhusten olympialaiset 29.8.2018 Hoitokoti Kuninkaanhovin asukkaille. Vantaan Sanomat 1.9.2018. https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/698914-reino-sai-kyytia-kuninkaanmaen-olympialaisissa

Hakunilan päivätoimintakeskus, olympiakomitean kampanja ”Eri ikäiset yhdessä liikkeelle”. 14.11.2018
https://www.olympiakomitea.fi/2018/11/14/lukiolaiset-ilomielin-paivatoimintakeskuksen-asiakkaiden-liikuttajina/

Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminta -hanke, joka innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistyöhön ja tuo vapaaehtoistyö osaksi lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opetusta. http://www.kansalaisareena.fi/jeesaan

Sotungin lukion liikunnan- ja terveystiedon opettaja Kirsi Kukkola kirsi.kukkola@eduvantaa.fi