Perho goes Hockey

Jääkiekko on yksi Perho Liiketalousopiston päälajeista, urheilulinjamme opiskelijoista iso osa on ollut kiekkoilijoita. Heistä nimekkäin lienee juuri MM-kultaa voittanut Joel Kiviranta, alumnimme vuodelta 2015. Sain Jollelta Leijonien kultakopista tuoreeltaan ”kannukuvan”, mikä tietysti lämmitti mieltäni ja lisäsi entisestään intoani tehdä työtä kiekkoilijoiden kaksoisuran eteen!

Jääkiekkoseurat ovat viime vuosina ottaneet vastuun myös aamuharjoittelusta ja samalla sitoutuneet pelaajien opiskelujen seuraamiseen ja edistämiseen aiempaa vahvemmin. Tämä on ollut erinomainen kehityssuunta. Kaksoisura-ajattelu toteutuu nyt hyvin käytännön tasolla, koska kaikki toimijat pelaavat samaan maaliin. Yhteisenä tavoitteena on, että pelaajat saavat toisen asteen tutkinnon suoritettua ja samalla edellytykset edetä kohti kiekkoammattilaisuutta.

Yhteistyöllä eteenpäin

Lukuvuoden aikana teimme hyvää yhteistyötä HIFK:n, Jokereiden, Karhu-Kissojen ja Kiekko-Vantaan kanssa, joissa kaikissa pelaa Perhon urheilijaopiskelijoita. Erityisen tiiviiksi yhteistyö muodostui Jokereiden kanssa. Seuran keväällä B-nuorten Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasi peräti kahden kentällisen verran perholaisia!

Tiivistyneen yhteistyön taustalla on tuunaus, jota viime syksynä teimme urheilulinjamme toimintamalliin. Halusimme tarjota entistä paremman paketin urheilun ja liitetoiminnan opiskelun yhdistämiseen. Kokosimme uusista opiskelijoista 11 tavoitteellisen urheilijan pilottiryhmän, johon valikoitui kuusi Jokerit-pelaajaa. Ryhmän työjärjestys rakennettiin siten, että lähiopetusta oli pääsääntöisesti vain klo 11.30-14.00 välisenä aikana. Aamutreeneistä ehti hyvin ensin lounaalle, sitten tunneille ja kakkoslounaan tai välipalan kautta iltapäivätreeneihin.

Aikataulumuutosten lisäksi urheilemisen työympäristö eli seura ja joukkue valjastettiin mukaan liiketoiminnan opintojen suorittamiseen. Tähän urheilun ”opinnollistamiseen” Jokerit lähti mukaan ennakkoluulottomasti ja sitoutuneesti. Jo aiempina vuosina olimme kokoontuneet Jokerit-leirin valmentajien kanssa säännöllisesti, mutta nyt palaverit saivat uutta sisältöä, kun teemana olikin perinteisen opintotsekkauksen lisäksi liiketoiminnan tutkintoon kuuluvien kokonaisuuksien suunnittelua ja arviointia.

 

Jokerit työssäoppimisympäristönä

Jokerit tarjosi kahdelle pelaajalleen työssäoppimispaikan, jossa he pääsivät näkemään ja tekemään seuran liiketoiminnallista arkea: myymään puhelimitse kausikortteja, suunnittelemaan ja toteuttamaan somekampanjaa, lajittelemaan fanituotteita, osallistumaan viikkopalavereihin ja vetämään yritysasiakkaiden aamujäitä. Olin paikalla Jokerit-toimistolla poikien ensimmäisenä työpäivänä, ja oli ilo seurata kuinka mukavasti heidät otettiin vastaan. Työpaikkaohjaajana toimi valmennuspäällikkö Olli-Pekka Yrjänheikki, mutta myös muiden sektorien vastaavat olivat mukana työtehtävien suunnittelussa.

Lisäksi ”keksimme” käyttää kaikkien pelaajien osalta omaa joukkuetta liiketoiminnan tutkintoon pakollisena kuuluvan ”Työyhteisössä toimiminen” -tutkinnonosan näyttöympäristönä. Näin saimme hyödynnettyä tuttua yhteisöä, missä pelaajat tekevät suurimman osan työtunneistaan. Koutsi Mika Niskasen ja joukkueenjohtajan opastamana pojat tekivät pelimatkajärjestelyjä, pitivät joukkuepalaverin, perehdyttivät uusia pelaajia ja laativat kukin oman kehityssuunnitelman. Suunnitteilla oli myös pelaajayhdistysvierailun järjestäminen, mutta se jäi toteutettavaksi osana jotain muuta opintokokonaisuutta.  

Tavoitteena sujuvampi arki

Kokemukset pilottiryhmästä ovat myönteiset sekä räätälöidyn aikataulutuksen että urheilun opinnollistamisen suhteen. Opintojen etenemisen kannalta myös pieni ryhmä oli etu: opiskelu oli tehokasta ja yksilöllistä, vaikka lähitunteja oli tavallista vähemmän. 

Lukuvuoden viimeisessä tapaamisessamme Olli-Pekka Yrjänheikki kiteytti osuvasti: ”Tämä laajentunut yhteistyö mahdollistaa paremman arjen yksittäiselle pelaajalle niin koulun kuin kiekonkin kannalta. Se antaa edellytykset myös varhaiseen puuttumiseen, olipa sitten kyseessä ylikuormittuminen, opiskelumotivaatio tai muu nuoren elämään liittyvä asia.”

Haluamme jatkaa kehitystyötä erityisesti arjen hallinnan ja kokonaiskuormituksen osalta. Koulun työjärjestys näyttää väljältä, mutta kun siihen lisätään aamu- ja iltatreenit, pelireissut ja kulkemiset hallille, kouluun, hallille ja kotiin, niin kokonaistuntimäärä kohoaakin reippaasti yli normaalin työviikon. Jaksaminen edellyttää hyvää ajanhallintaa ja kurinalaisuuttaa muun muassa ruokailuissa ja nukkumaanmenossa. Koko ajan piilee kuitenkin ylikuormittumisen mörkö nurkan takana. Ensi lukuvuonna yritämmekin löytää luovia ratkaisuja opintojen ja työssäoppimisen toteuttamiseen tavalla, joka mahdollistaisi entistäkin sujuvamman arjen. Erinomaiselle tasolle yltänyt yhteistyö Jokereiden kanssa jatkuu, mutta toivottavasti pääsemme tekemään vastaavaa myös muiden seurojen kanssa!

 

Kirjoittaja: Tuuli Merikoski, huippu-urheilusta vastaava koulutuspäällikkö, Perho Liiketalousopisto Oy