Märskyn kasvatit ensimmäisen kierroksen varauksilla ammattilaisliigoihin

27.6.2017

 

Viime viikon Pohjois-Amerikan ammattilaisliigojen varaustilaisuuksissa nähtiin harvinainen tapaus. Kaksi saman lukion kasvattia varattiin kymmenen parhaan pelaajan joukossa eri ammattilaisliigoihin, kun Mäkelänrinteen lukion ylioppilas Lauri Markkanen varattiin numerolla seitsemän koripalloliiga NBA:han ja koulun toisen vuoden opiskelija Miro Heiskanen numerolla kolme jääkiekkoliiga NHL:ään. Tapaus lienee maailmanlaajuisestikin harvinainen.

NBA-seura Minnesota Timberwolvesin varaama Lauri Markkanen valmistui toissa keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen lukiosta. Ennen valkolakkia Lauri ehti pelata kaksi kautta Märskyn koripallojoukkueessa HBA:ssa miesten IA-divisioonaa Antti Koskelaisen ja Hanno Möttölän valmennuksessa. Dallas Starsin varaama Miro Heiskanen oli kuluneella kaudella HIFK:n liigajoukkueen kantavia voimia ja hoiti lukio-opintojaan liigapelien rinnalla. Heiskasen lisäksi NHL:n varaustilaisuudessa varattiin kaksi muutakin Märskyn kirjoilla olevaa pelaajaa Kristian Vesalainen (24) ja Petrus Palmu (181).

Märskyn tiivis yhteistyö lajiliittojen ja seurojen kanssa tuottaa jatkuvasti vakuuttavaa jälkeä. Jalkapallon maajoukkueiden Huuhkajien ja Helmareiden kokoonpanoista saattaa olla yli puolet kentällä olevista pelaajista Märskystä. Päättyneenä lukuvuonna lähes 60 koulun nykyistä opiskelijaa voitti arvokisamitalin omissa ikäluokissaan.

Koripallo-ohjelman tehokkuudesta kertoo se, että tänäkin keväänä lukuvuoden päätteeksi kahdeksan tyttöpelaajaa ja neljä poikapelaajaa matkaa Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin. Myös yksilölajeissa tulokset ovat vakuuttavat; viime kesän Rion Olympialaisissa urheili kymmenen Märskyn kasvattia.

Yhteistyö lajiliittojen ja seurojen kanssa avainasemassa

Jääkiekkoliitto lanseerasi reilu vuosi sitten jääkiekkolehtorit, joiden tehtävä on toimia urheiluakatemioissa pelaajien henkilökohtaisina tutoreina ja valmennuksen linkkinä seurojen ja koulun välillä. Märskyssä jääkiekkolehtorina toimii Mikko Rantala.

 

- ”Yhteistyö seurojen kanssa on tiivistynyt paljon ja olemme siirtyneet kohti yhden valmennuksen mallia. Roolitus on selkeytynyt, kun seurat vastaavat lajiharjoittelusta ja urheiluakatemia tukee oheisharjoittelua.

Mirollekin on ollut varmasti tärkeää useat henkilökohtaiset keskustelut, joita olemme käyneet harjoittelusta ja opiskelusta”, valaisee Rantala jääkiekkolehtorin tärkeää työnkuvaa.

Koripallon HBA-ohjelma on noussut viidessä vuodessa tärkeäksi pelaajahautomoksi suomalaiselle koripallolle.

- ”Viidessä vuodessa olemme pystyneet kehittämään toimintaa haluttuun suuntaan ja sitä kautta nostamaan pelaajien päivittäisharjoittelun tasoa ja olosuhteita, jotta ne tarjoavat pelaajille mahdollisimman hyvän pohjan seuraavalle askelmalle. Vaikka tulokset ovat olleet hyviä, toiminnan laatua pitää pystyä nostamaan jatkuvasti”, HBA-poikien päävalmentaja Antti Koskelainen kertoo.

- ”Olemme ylpeitä siitä miten pelaajat hoitavat myös opiskelunsa. Iso joukko HBA-ohjelman käynneistä pelaajista on päässyt jatkamaa

koripallo- ja opiskelu-uraansa USA:n yliopistoihin”, muistuttaa HBA-valmentaja Hanno Möttölä myös opiskelujen tärkeydestä.

Laadukas arki toiminnan kulmakivenä

Urheilun ja opiskelun onnistunut yhdistäminen vaatii toimivaa arkirytmiä sekä osaavia ammattilaisia nuorten urheilijoiden ympärille.

- ”Iso kiitos menestyksestä kuuluu seuroille sekä lajiliitoille, joiden kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaa ammattimaisen järjestelmän. Myös Helsingin kaupungin tuki urheilulukiotyölle on ollut vahvaa. Ja kaikki kunnia menestyneiden urheilijoiden ensimmäisille valmentajille, jotka ovat opettaneet lajien ja urheilun aakkoset. Ilman seurojen, liittojen ja urheiluyläkoulujen työtä ei Märskykään voisi toimia tehokkaasti”, kiittää Märskyn urheilun apulaisrehtori Simo Tarvonen yhteistyötahoja.

Mäkelänrinteen lukio on osa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa, jolla on suunnitteilla rakentaa urheilun ja opiskelun kampus Mäkelänrinteen lukion ja Uintikeskuksen väliin. Kampussuunnitelmat pitävät sisällään monilajisen urheilun harjoitteluhallin, urheilulääkäriaseman, koulun laajennuksen uusine ruokailutiloineen sekä asuinkerrostalon opiskeleville urheilijoille. Rakennustöiden on tavoitteena käynnistyä keväällä 2018.

Lisätietoja: Simo Tarvonen 050-583 6513 Mikko Rantala 050-328 2569 Antti Koskelainen 040-196 6668 Hanno Möttölä 050-598 1313