Vantaan Urhea-yläkoulumallin kehitysseminaari 10.2.

16.2.2017

Sami Kalaja
Sami Kalaja

Vantaalle on rakentunut yläkoulumalli, jossa kaikissa 19 yläkouluikäisille perusopetusta antavissa kouluissa on mahdollista yhdistää tavoitteellinen urheilu ja koulunkäynti entistä paremmin koulujen ja seurojen yhteistyöllä.  Koulukehyksen yhteyteen on rakennettu aamuharjoitus tiistai aamuun ja keskiviikko-iltapäivään, jonka vetämisestä vastaavat urheiluseurat. Lisäksi liikunnanopettajat vetävät oppilaille Urhea-kurssin, jonka sisältö rakentuu yleisvalmennuksesta ja urheilijana kasvua tukevista sisällöistä. Toimintaa koordinoi ja kehittää Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia yhdessä Vantaan kaupungin kanssa.

Yhteiseen kehitysseminaariin viime viikon perjantaina kokoontuivat rehtorit, liikunnanopettajat, seurat, lajiliitot sekä kaupungin edustajat perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon ja liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahden johdolla. Lisäksi paikalla oli Suomen Olympiakomitean urheiluakateaohjelman vastuuhenkilöt.

Tilaisuuden alustajana oli Kilpa- ja Huippu urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalaja, joka esityksessään pureutuu lasten ja nuorten urheilun laatutekijöihin. Kalajan esityksessä tulivat esiin keskeiset elementit, joista urheilijan hyvä päivä koostuu. Tilaisuudessa pohdittiin pienryhmässä eri toimijoiden yhteistyön kehittämistä nuorten paremman arjen mahdollistamiseksi.

Niin Suomen Jääkiekkoliiton edustaja Pyry Lukkarila kuin Suomen Palloliiton Marko Viitanen pitivät koulu – seura-yhteistyön kehittämistä erittäin tärkeänä ja korostivat liikunnanopettajien osaamista urheilullisten perusteiden kehittäjinä.

Toiminnan tunnusluvut2016-2017:

  • Noin 570 oppilasta (7-8 lk.)
  • 19 koulua
  • 22 eri urheiluseuraa vetämässä harjoituksia
  • n. 20 opettajaa opettaa Urhea-kurssia
  • 25 eri liikuntapaikkaa
  • 2017-2018 oppilasarvio 850 (7-9 lk.)

 

Lisätiedot:

http://www.urhea.fi/opiskelu/perusaste/vantaan-ylakoulut/

Jari Savolainen, 040-5307679, jari.savolainen@urhea.fi