Vuoden viimeinen Matkalla Huipulle -verkkolehti on ilmestynyt

22.12.2015

Toiminnanjohtaja Simo Tarvonen Huippu-urheilupäivillä Kuortaneella
Toiminnanjohtaja Simo Tarvonen Huippu-urheilupäivillä Kuortaneella

Käy lukemassa näin joulun alla erinomaisia juttuja mm. urheilijoista, kestävyysvalmennuksesta, yläkoulujemme sisällön kehittymisestä, puolustusvoimien urheilukoulun merkityksestä, urheilevista poliiseista ja antidopingtyöstä.

Toiminnanjohtaja Simo Tarvosen pääkirjoitus, Aikuisuuden suurin haaste, on vaikuttava!

”Aikuisuuden suurin haaste on säilyttää ihanteet silloinkin kun viattomuus on kadonnut”. Näin kirjoittaa rocklegenda Bruce Springsteen ja osuu siinä suoraan ytimeen. Lapsenomainen innostus pursuaa tekemisen riemua, mielikuvitus lentää ilman jäykkiä rajoja ja tekemisen motivaatio syntyy sisältä, omasta palavasta halusta.

Varjoja tuolle innokkaalle tekemiselle syntyy, kun alamme tiedostamaan rajallisuutemme, vaarat, riskit ja ongelmat. Toki riskianalyysi on kaiken järkevän tekemisen taustalla, mutta kun ongelmat alkavat hallita ajattelua, sammuu luovuus, kuolee into ja lopulta taakka selässä kasvaa kovin raskaaksi kantaa.

Urheilukeskustelu on usein ongelmakeskeistä. Olemmehan mestareita nimeämään ongelmia ja vaikeuksia. Näitä toki urheilussakin riittää meidän jokaisen arjen haasteista aina isoihin maailman laajuisiin kriiseihin. Olemme kuitenkin kaikki vastuussa omasta työvireydestä ja silloin on hyvä hahmottaa, mistä voima ja virta itselle syntyvät. Veikkaisin, että suurin osa ihmisistä haluaa tehdä rakentavaa työtä kehittyvien asioiden kanssa ennemminkin kuin ratkoa loputtomia ongelmia. Ongelmia ei voi eikä saa väistää, mutta niihin suhtautumisella on iso merkitys niin meille itselle kuin itse ratkaistavalle asiallekin.

Oikea ympäristö menestystekijänä

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian tärkeimpiä tehtäviä on luoda ympäristöjä, joissa mukana olevat ihmiset kokevat voimaantuvansa ja kehittyvänsä. Nuo ympäristöt ovat fyysisiä tiloja, halleja ja luokkahuoneita, mutta ennen kaikkea nämä ympäristöt ovat henkistä pääomaa – yhteishenkeä, samaan suuntaan menemistä, kannustusta ja avointa mieltä. Tässä ympäristössä oma agenda jää yhteisen agendan varjoon ja omat tavoitteet löytyvät yhteisten tavoitteiden sisältä. Koen, että olemme tässä työssä hienosti onnistuneet. Se on kova näyttö lähtökohtaisesti laajalta ja monisyiseltä verkostolta. Kiitos tästä merkittävästä kehittymisestä kuuluu kaikille verkoston toimijoille, sillä meistä jokainen tuo oman leimansa yhteiseen työhön. Urhea on juuri niin vahva kuin haluamme sen olevan.

Asenne ratkaisee

Asenne on ennen kaikkea oman ajattelun, itsepuheen ja sitä kautta tunteiden johtamista. Muuttuvassa maailmassa ongelmien ja uhkien kääntäminen mahdollisuuksiksi on klisee, mutta siinä piilee myös vahva totuus. Bruce Springsteenin ajattelua mukaillen kaikkien arjen haasteiden keskellä meillä jokaisella on mahdollisuus säilyttää ihanteemme, jos vain pystymme itse ajatteluamme johtamaan. Paineiden ja ristiriitojen keskellä voimme valita skeptisyyden, vähättelyn ja ongelmien ulkoistamisen. Tai sitten meillä on se toinenkin vaihtoehto. Valitaan se toinen!

Upeaa Olympiavuotta 2016 kaikille urheilun ja urheilijoiden kanssa työtä tekeville.

Simo Tarvonen
toiminnanjohtaja

Siirry lehteen tästä