Sulkapallon päävalmentaja Urhean II asteen opojen tapaamisessa

26.5.2014

Sulkapallon päävalmentaja Vellu Melleri esitti hienosti, kuinka vaativaa on  huipulle tähtäävä harjoittelu ja kilpailu.
Sulkapallon päävalmentaja Vellu Melleri esitti hienosti, kuinka vaativaa on huipulle tähtäävä harjoittelu ja kilpailu.
Jääkiekkoilija Emma Nuutinen, painijat Toni Ojala ja Veeti Väliahdet.
Jääkiekkoilija Emma Nuutinen, painijat Toni Ojala ja Veeti Väliahdet.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia järjesti 20.5.2014 Mäkelänrinteen uintikeskuksen tiloissa II asteen opinto-ohjaajien tapaamisen, johon osallistui myös perusasteen opinto-ohjaajia Urhean verkostosta. Tilaisuus onnistui erinomaisesti ja erityisesti 9-luokkalaisten parempi valmistaminen kohtaamaan lukion ensimmäisen vuoden haasteita puhutti.

Sulkapalloliiton päävalmentaja, nuorten olympiavalmentaja Vellu Melleri kertoi kokemuksistaan huipulle tähtäävien II asteen urheilijoiden valmentamisesta. Hän painotti, että erityisen haasteellista on kaikkien urheilijoiden ympärillä toimivien tahojen yhteistyö. Ennen kaikkea se, että kaikki olisivat kartalla nuoren jatkuvasti muuttuvasta arjesta. Vellu oli vahvasti Suomen Olympiakomitean urasuunnittelun asiantuntijan Jari Savolaisen kannalla siitä, että tulisi luoda yhteinen sähköinen urasuunnittelukortti, josta näkyisi nuoren opiskeluun ja urheiluun liittyvät suunnitelmat. ”Kaikki” voisivat seurata sitä ja myös reagoida nopeammin muutoksiin esim. jos urheilijan kilpailuohjelma muuttuu vaativammaksi tai urheilija loukkaantuu. Jari Savolainen tähdensi omassa puheenvuorossaan, että eri tahojen tulisi aina katsoa systemaattisesti nuoren urheilijan kokonaisuutta, eikä vain omaa palikkaa.

Pohjois-Haagan yhteiskoulun jääkiekkoilija Emma Nuutinen kertoi haasteistaan yhdistää urheilu ja opiskelu. Emma oli erityisen iloinen siitä, kuinka hyvin koulu on pystynyt tukemaan häntä jo yläkoulusta lähtien. Emma nousi lukion toisena vuotena naisten maajoukkueen leiritysvahvuuteen tähtäimenään Sotsin Olympialaiset. Hyvin sujuneen ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän sai vain vähän opintosuorituksia tehtyä toisena vuonna lukuisten leirien ja itse Olympialaisten takia. Mutta onneksi Suomessa on vielä vahva urheilulukiojärjestelmä, mikä sallii lukion suorittamisen pidemmän kaavan mukaan.

Juuri painin kadettien EM-kisoista mitalit kaulassa palanneet Toni Ojala ja Veeti Väliahdet kertoivat omista kokemuksistaan yhdistää urheilu ja opiskelu niin yläkoulussa kuin nyt toisen asteen ammatillisissa opinnoissa Helmi Liiketalousopistossa. Molempien poikien kohdalla yläastevuodet olivat olleet varsin vaativia. Pojat kokivat, että heidän huipulle tähtäävää harjoittelua ja vaativaa kilpailu- ja leiritysohjelmaa ei riittävästi huomioitu koulun puolelta. Ensimmäinen vuosi ammatillisessa oppilaitoksessa on sujunut hyvin, koska heille on tehty opintosuunnitelmia jopa räätälöidysti huomioiden vaativa viikoittainen harjoittelu.

Urhean yläkoulu- ja lajiyhteistyön projektipäällikkö Mika Saari oli ryhmäkeskusteluiden jälkeen erittäin tyytyväinen perusasteen opinto-ohjaajien mukana olosta. Hän koki, että he saivat tietoa huipulle tähtäävän urheiluvalmentautumisen vaatimuksista ja työkaluja ohjata nuoria valitsemaan sopiva opiskelupaikka toiselle asteelle.