ELÄMYKSIÄ YLÄKOULULAISILLE AAMUTREENEISSÄ

8.5.2014

Huippujääkiekkoilija Minttu Tuominen ja Urhean yläkouluohjelman vetäjät Mika Saari ja Seppo Pitkänen keskustelevat päivän tapahtumasta.
Huippujääkiekkoilija Minttu Tuominen ja Urhean yläkouluohjelman vetäjät Mika Saari ja Seppo Pitkänen keskustelevat päivän tapahtumasta.
Urhean valmentaja Pekka Sarasjärvi ohjaa nuoria kehonhallintaharjoituksessa.
Urhean valmentaja Pekka Sarasjärvi ohjaa nuoria kehonhallintaharjoituksessa.
Kisakallion opiskelija Hanna ohjaa ja seuraa taitotestiä.
Kisakallion opiskelija Hanna ohjaa ja seuraa taitotestiä.

"Ihan siistiltä tuntuu tehdä"

On maanantainen aamu Olympiastadionilla. Juoksusuoralla heitetään palloa, tasapainoillaan kapeilla orsilla ja liikutaan ketterästi pienten levyjen päällä. Viereisessä tilassa ähistään maton pinnassa vartalonhallintaharjoitteiden parissa.

Haagan yläkoulun poikaryhmä on saapunut Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (Urhea), Valo ry:n, Kisakallion Urheiluopiston ja Olympiastadionin yhdessä järjestämään treenitapahtumaan Stadikalle. Aamu on alkanut naisten jääkiekkomaajoukkueen olympiaedustaja Minnamari Tuomisen johdolla alkuverryttelyillä ja jatkuu kahdessa ryhmässä taitotestien ja fysioterapeutin oppien tiimoilla.

 

Liikunnallisten perustaitojen testausta

Osa Urhean treenitapahtumaa on VALO:n kehittämien taitotestien tekeminen. Niissä mitataan liikunnallisia perustaitoja, kuten hyppäämistä, heittämistä, tasapainoa ja ketteryyttä.

Haagan poikaryhmässä taitotestejä tekemässä on muiden muassa Alvar, jonka laji on koripallo ja tähtäin uralla korkealla. Hän tähtää ammattilaiseksi Amerikkaan ja Susijengin jäseneksi.

- Uskon, että on hyötyä, kun saa tietoa itsestään, kertoo Alvar fiiliksiään testeistä. Mielenkiintoisia, vähän vaikeita, hän kuvailee itse testejä.

Alvarille Olympiastadion on tuttu paikka aiemmin lähinnä yleisurheilua ja futiksen seuraamispaikkana. Aamutreeni historiallisessa paikassa on uusi kokemus.

 

Selän neutraaliasennon etsintää

Juoksusuoran vieressä sijaitsevassa judosalissa puolestaan fysioterapeutti Pekka Sarasjärvi opastaa poikia kehonhallinnassa. Pojat tekevät parhaansa mukaan ja Sarasjärvi kiertää hiomassa yksityiskohtia asennoista.

Sarasjärvi kehuu ryhmää "poikkeuksellisen hyväksi", koska pojat kuuntelevat ohjeita hyvin ja toteuttavat harjoitteita aktiivisesti.

 

- Jos lantion keskiasento jäisi tästä pojille mieleen, niin se olisi hyvä, fysioterapeutti summasi. Tämä on se ikä, jossa selän neutraaliasennon löytämiseksi ja kehonhallinnan vahvistamiseksi pitäisi tehdä paljon töitä, Sarasjärvi jatkoi.

Aika tuntuu loppuvan kesken, sillä on ryhmien vaihdon aika. Taitotestit kutsuvat fysioterapeutin opissa olleita, ja toisinpäin.

 

Elämyksiä lapsille ja oppia opettajille

Siinä missä Urhean treenitapahtuma tarjoaa elämyksiä yläkouluikäisille lapsille, niin samalla se antaa hyvää oppia paikalla oleville opettajille.

- Tosi mielenkiintoista on seurata ja saa samalla itsekin koulutusta. Näkee pojistakin, että ovat motivoituneita, liikunnanopettaja Pekka Onnela kertoi.

- Muun muassa testit käydään läpi ja toivotaan, että koulut ottaisi niitä käyttöön, kertoivat puolestaan Urhean puolesta paikalla olleet Mika Saari ja Seppo Pitkänen.

Yläkoulutoiminta on ollut osa urheiluakatemiatoimintaa pääkaupunkiseudulla jo 3,5 vuoden ajan. Pääkaupunkiseudun yläkouluista 18 on sitoutunut verkostoon ja kouluissa on tehty kussakin erilaisia ratkaisuja, joilla tuetaan yläkouluikäisten matkaa urheilijan polulla. Aamutreeni Stadikalla on yksi konkreettinen palvelu, jota Urhea verkostoon kuuluville pystyy tarjoamaan.

 

Koulut tervetulleita Stadikalle

Olympiastadionin puolelta aamuvalmennukset ovat olleet jälleen uusi avaus yhä monipuolisempaan toimintaan "Suuria elämyksiä suomalaisille" -vision mukaisesti. Aamutreenit, aina maanantaiaamuisin, alkoivat hiihtoloman jälkeen ja kestävät toukokuun puolen välin yli.

Yläkouluista Stadikalla tuona aikana vierailevat Maunulan yhteiskoulu, Leppävaaran koulu, Tehtaanpuiston koulu, Haagan peruskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu ja Pakilan koulu. Jatkoakin toiminnalle tulee mahdollisesti, mutta tietenkin vasta kesälomien jälkeen.

 

Kuvat ja teksti: Sari Tuunainen