Mårten Boström Pääkaupunkiseudun paras urheilija 2013

17.12.2013

Pääkaupunkiseudun paras 2013: suunnistuksen Maailmanmestari Mårten Boström
Pääkaupunkiseudun paras 2013: suunnistuksen Maailmanmestari Mårten Boström
Pääkaupunkiseudun urheiluteko 2013: Team Unique muodostelmaluistelun Maailmanmestarijoukkue. Kuvassa oikealta Mirjami Penttinen (valmentaja), Minttu Palsola, Laura Valli ja Marianna Jalava.
Pääkaupunkiseudun urheiluteko 2013: Team Unique muodostelmaluistelun Maailmanmestarijoukkue. Kuvassa oikealta Mirjami Penttinen (valmentaja), Minttu Palsola, Laura Valli ja Marianna Jalava.
Illan aloittivat häikäisevällä tanssiesityksellä Jaak Vainomaa-Tanja Savikurki ja Roope Antila-Veera Hedman. Simo Tarvonen haastattelee
Illan aloittivat häikäisevällä tanssiesityksellä Jaak Vainomaa-Tanja Savikurki ja Roope Antila-Veera Hedman. Simo Tarvonen haastattelee

Suunnistuksen maailmanmestari, ex-Märsky Mårten Boström on valittu Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi vuonna 2013. Valinnan teki Helsingin Urheilutoimittajat ry (HUT). Palkitsemistilaisuus järjestettiin tiistaina 17. joulukuuta Mäkelänrinteen lukion auditoriossa Helsingissä.

Boström, 31, villitsi heinäkuussa suunnistuksen MM-kotikisojen yleisön Sotkamossa. Hän voitti sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuden kisojen ensimmäisenä finaalipäivänä.

- Sen verran iso kunnia tämä on, että pidän vaikka väkisin tätä pokaalia sylissä, Boströn naurahti, kun sai käsiinsä painavan kiertopalkinnon lisäksi omaksi jäävän pienemmän pokaalin ja ruusun.

Bostrom herkisteli vielä heinäkuisen Sotkamon tunnelmissa Nina Vanhatalon haastattelussa. Karsinnan jälkeen hän kävi jääkylvyssä, ja tunnelma alkoi nousta finaalin lähestyessä. Silti Boström oli rauhallinen ja luottavainen, vaikka monituhatpäinen yleisömassa odotti kotijoukkueelta menestystä.

- Olin valmistautunut siihen, että minua kannustetaan mitaleille.

Boström asuu Helsingissä ja edustaa suunnistuksessa kirkkonummelaista Lynx-seuraa.

Monipuolinen kestävyysurheilija hallitsee myös yleisurheilun juoksulajit. Yleisurheilussa siuntiolaista Sjundeå IF:ää edustava Boström oli syksyllä mukana yleisurheilun Ruotsi-maaottelussa Tukholman olympiastadionilla ja sijoittui kymppitonnilla kolmanneksi.

Juoksuun liittyy myös tuore Boströmin valmentajauutinen. Hänen valmentajakseen tulee estejuoksun ruotsalainen olympiavoittaja Anders Gärderud. Suunnistustaustainen Gärderud on yltänyt maailman huipulle, mikä on Boströmin silmissä iso meriitti. Kun valmentaja on itse pystynyt pääsemään huipulle, hänellä on siitä polusta ammennettavaa myös valmennettavalle.

- Maailmanmestaruus on antanut uskoa siihen, että voin olla joku toinenkin päivä maailman paras, Boström kertasi.

Yleisurheilu on hänelle sivulaji, se, joka palvelee suunnistusta.

HUT on jakanut Pääkaupunkiseudun parhaan palkinnon nyt 34 kertaa. Palkitsemisperinne alkoi Moskovan olympiavuonna 1980, jolloin purjehduksen olympiavoittaja Esko Rechardt valittiin parhaaksi. Boström on ensimmäinen suunnistaja, joka on saanut palkinnon.

Palkitsemistilaisuutta isännöivät Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea ja HUT:n yhteistyökumppani Helmi Liiketalousopisto. Teemaan sopivasti Boström on onnistunut yhdistämään urheilun ja opiskelun. Hän on geoinformatiikan maisteri ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.

- Opiskelu on uran missä vaiheessa vain hyvää vastapainoa urheilulle. Tykkään molemmista, mutta tohtorinlakki on vielä työn alla, Boström kertoi.

 

Team Unique teki Vuoden urheiluteon

Vuoden 2013 urheiluteosta HUT palkitsi muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquen. Joukkue voitti MM-kultaa huhtikuussa Bostonissa vahvalla loppukirillä. Lyhytohjelman jälkeen Team Unique oli vasta neljäntenä, mutta vapaaohjelma onnistui loistavasti, ja Team Unique ohitti kilpakumppaninsa. Mestaruus ratkesi 0,52 pisteen erolla kanadalaiseen Nexxine-ryhmään.

- Olimme päättäneet, että emme tule jäältä pois kuin mestareina, valmentaja Mirjami Penttinen kertoi, mutta myönsi, että joutui tekemään valtavan työn psyykatakseen luistelijat uskomaan MM-voittoon.

Penttisen lisäksi palkintoa oli noutamassa joukkueen kapteenisto Minttu Palsola, Laura Valli ja Marianna Jalava. Penttisen mukaan joukkue on elävä esimerkki siitä, mihin urheilussa voi pystyä, jos vain haluaa.

Team Unique on Helsingfors Skridskoklubb rf - Helsingin Luistinklubi ry:n joukkue.

HUT on jakanut Vuoden urheiluteko -palkinnon 25 kertaa, vuodesta 1989 lähtien. Taitoluistelulle palkinto on mennyt kerran aiemmin, vuonna 2007, jolloin Jenni Vähämaa sai palkinnon Finlandia Trophyn voitolla.