Urhean yläkouluverkoston koulut kokoontuivat Suomen Urheilumuseossa 3.10.2012

4.10.2012

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kirsti Laine
Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kirsti Laine
Rehtori Markku Holttinen
Rehtori Markku Holttinen

Urhean yläkouluprojektin vastaavat Seppo Pitkänen ja Mika Saari olivat koonneet vaikuttavan joukon Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa mukana olevien yläkoulujen rehtoreita ja liikunnanopettajia iltapäiväksi keskustelemaan urheiluvalmennuksen vahvistamisesta ja lisäämisestä koulupäivän rakenteeseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kirsti Laine toi ministeriön näkökulman asialle. Hän painotti avauksessaan päivittäisen liikunnan ja olosuhteiden merkitystä niin huippu-urheilijaksi pyrkivälle nuorelle kuin tavalliselle hyviä elämäntapoja tavoittelevalle nuorelle.

 
Suomen Olympiakomitean kehityspäällikkö Asko Härkönen painotti puheenvuorossaan yläkoulujen liikunnan ja urheiluvalmennuksen riittävän tuntimäärän (10h) saamista kouluviikkoon klo 8.00 - 16.00 välille. Asko on kymmenen vuoden ajan haastatellut Olympiakomitean haastajaohjelman tukiurheilijoita. Kokemus osoittaa 12-15-vuotiaana tehdyn tuntimääräisesti (21-30h) riittävän ja monipuolisen harjoittelun antavan tarvittavan pohjan tulevalle huippu-urheilu-uralle.
 
Huippu-urheilun muutostyöryhmän urheiluakatemiaohjelman vetäjä Antti Paananen painotti urheilijanpolun näkökulmasta yläasteikäisten tilannetta valintavaiheessa. Nuori on juuri siinä iässä, että hän valitsee, lähteekö kilpa- ja huippu-urheilupolulle vai jatkaako harrastajana. Antti totesi Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkostolla olevan ison valtakunnallisen merkityksen.
 
Rehtori Markku Holttinen esitteli Pukinmäen peruskoulun toimintamallin. Urhean kanssa tehty yhteistyö on tuonut uutta intoa ja johtanut urheiluluokka toiminnan käynnistämiseen syksystä 2012. Pukinmäen peruskoulun ratkaisu on hyvä esimerkki koulun omasta innovaatiosta ja olosuhteiden huomioimisesta kehitettäessä erilaisia toimintamalleja.
Lopuksi todettiin yhteisten tapaamisten tarpeellisuus verkoston kehittämiseksi. Edellytys kehittämiselle onkin tämän kaltainen tilaisuus vähintään kerran vuodessa.