Tiedote: URHEILUAKATEMIAVERKOSTO KESKEINEN OSA SUOMALAISTA HUIPPU-URHEILUA

29.2.2012

Huippu-urheilun muutosryhmän ja Olympiakomitean Urheiluakatemiakiertue jatkoi tänään Helsingissä akatemiatoimijoiden tapaamisia. Pääkaupunkiseudulla tulee olemaan merkittävä rooli tulevaisuudessa ja muutosryhmän väliraportissakin todetaan, että pääkaupunkiseudun urheiluakatemiatoiminta toteutetaan erityisratkaisuna. Akatemia tulee toimimaan tiiviisti, jopa rakenteellisesti osana Olympiakomitean tulevaa Huippu-urheiluyksikköä.

 - Urheiluakatemiaverkoston kautta yksikkö tulee toimimaan ympäri maata. Huippu-urheilun kehittämisessä erityinen tehtävä tulee olemaan pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylällä, kertoo muutosryhmän johtaja Jukka Pekkala.

- Pääkaupunkiseudulla toimii jo nyt maan suurin urheiluakatemia, lajiliittojen päämajat, laaja asiantuntijaverkosto sekä keskeiset sidosryhmät. Jyväskylässä taas on yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) sekä myöskin toimiva urheiluakatemia, jatkaa Pekkala.

Suomen suurimmasta urheiluakatemiasta iso joukko urheilijoita Lontooseen

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa on tällä hetkellä lähes 1800 yli 16-vuotiasta urheilijaa, jotka edustavat yli 50 eri urheilulajia. Lähes 600 näistä urheilijoista on omassa lajissaan joko nuorten tai aikuisten maajoukkuetasoa. 73 urheilijaa nauttii tällä hetkellä Olympiakomitean tai Paralympiakomitean valmennustukea. Urhea auttaa urheilijoita yhdistämään opinnot ja tavoitteellisen urheilun, mutta tukee merkittävästi myös urheilijoiden päivittäisharjoittelua. Lisäksi akatemian kautta urheilijoilla on mahdollisuus saada erilaisia asiantuntijapalveluita valmentautumisen tueksi.

- Pyrimme auttamaan henkilökohtaisella tasolla parhaita urheilijoitamme, kertoo Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen.

- Esimerkiksi Lontoon Olympia- ja Paralympiakisoihin valmistautuvia urheilijoitamme tuemme yksilöllisten tarpeiden mukaan erilaisten asiantuntijapalveluiden kautta. Rakentamalla päätoimisille valmentajille työpaikkoja yhteispalkkausten kautta pystymme tehostamaan laajasti myös nuorempien urheilijoiden valmennusta, Tarvonen kuvaa akatemiansa toimintaa.

Tulevaisuudessa urheiluakatemioiden toiminta koskee koko urheilijan polkua, alakoululaisista asti. Urheassa tähän on otettu jo tuntumaa.

- Tärkeä kehittämishankkeemme on rakentaa yhdessä opetustoimen ja koulujen kanssa urheiluvalmennusta perusasteikäisille urheilijoille. Urheilun ja koulun entistä tiiviimpi yhteistyö jo alle 15-vuotiaana tarjoaa hienoja mahdollisuuksia. Tässä työssä myös urheiluseuroilla on aivan keskeinen rooli, kertoo Tarvonen.

Pääkaupunkiseudulla painitaan usein erilaisten haasteiden kanssa kuin muualla maassa. Tätäkin haastetta ryhdytään ratkomaan tiiviissä yhteistyössä akatemiaverkoston avaintahojen kesken.

- Pääkaupunkiseudulla on hienot puitteet urheilulle, mutta suuresta urheilijamäärästä johtuen arkiharjoittelupaikoista on jatkuvasti pulaa. Olemme käynnistämässä yhdessä kaupunkien liikuntatoimien ja urheiluväen kanssa selvitystä, miten urheilijat voisivat entistä tehokkaammin käyttää harjoittelupaikkoja sopivina harjoitusaikoina. Haluamme selvittää myös  lisärakentamismahdollisuudet, jotka palvelisivat nimenomaan urheilijan polun eri vaiheissa kulkevia urheilijoita, Tarvonen kertoo tulevista suunnitelmista.


Akatemiakiertue loppusuoralle

Muutostyöryhmän ja Olympiakomitean toteuttama Urheiluakatemiakiertue on yli puolenvälin. Tapahtumissa on päästy tavoitteisiin kuulla kertoa muutostyöstä ja kerätä mielipiteitä, kysymyksiä ja kommentteja paikallisilta akatemiatoimijoilta. Tulevaisuudessa Urheiluakatemiaverkosto on muutostyön väliraportin mukaan suomalaisten urheilijoiden perustukiratkaisu, joka kattaa koko urheilijan polun matkan. Toimijoina verkostossa ovat niin seurat kuin oppilaitoksetkin takaamassa urheilijalle urheilun ja opiskelun joustavan yhdistämisen sekä osaavan valmennuksen toimivissa olosuhteissa.

- Kiertueen aikana olemme kohdanneet satoja suomalaisia urheiluihmisiä ja satoja tullaan vielä kohtaamaan. Eri teemoissa osallistujina ovat olleet urheilijoiden ja valmentajien lisäksi urheiluakatemioiden johtoryhmät, kaupunkien edustajia, oppilaitosten edustajia, valmennuksen asiantuntijapalveluiden edustajia sekä laajasti seuratoimijoita, kertoo kiertueesta vastaava Antti Paananen huippu-urheilun muutosryhmästä.

Tapahtumien ilmapiiri on ollut innostunut ja keskusteleva.

- Top 5 aiheet keskusteluissa ovat olleet lasten ja nuorten liikuntamäärät, urheilun resurssit, huipulle tähtäävien urheilijoiden arjen toimivuus, yksilö- ja joukkuelajin suhde sekä paikallinen yhteistyö eri lajien seurojen ja koulujen välillä, tiivistää Paananen.

-  Jo tässä vaiheessa uskallan todeta, että kiertueelle on tilausta ja se antaa paljon evästä muutostyölle, kertoo Paananen tyytyväisenä.

Akatemiakiertue päättyy Urheiluakatemiafoorumiin 27.-28.3. johon kootaan laajasti toimijat eri puolelta Suomea rakentamaan edelleen akatemiaverkoston tulevaisuutta.

 

Lisätietoja:
Jukka Pekkala, 040-5621989
Antti Paananen, 044-5413651
Simo Tarvonen, 050-5836513