Kahdeksalletoista Urhean urheilijalle urheilija-apuraha

12.1.2011

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt 86 kesälajien urheilijalle yhteensä 1 027 500 euroa verottomina urheilija-apurahoina. Urheilijoista 57 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 24 paralympiaurheilua. Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 7 500 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

– Liikuntatoimen määrärahat ovat tällä vaalikaudella olleet voimakkaassa kasvussa. Tälle vuodelle toimialalle on osoitettu yhteensä 143,8 miljoonaa euroa. Tämä on 42,3 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2007 talousarviossa. Kasvua liikuntatoimen määrärahojen osalta koko hallituskauden aikana on ollut 42 %. Kuluvaan vuoteen verrattunakin kasvua on noin 10 %, eli 13,5 miljoonaa euroa. Urheilija-apurahojen kokonaissumma on tämän myötä tällä vaalikaudella kaksinkertaistunut 860 000 eurosta 1 700 000 euroon, kertoi ministeri Wallin maanantaina.

– Nyt alkava vuosi on Lontooseen valmistautuville urheilijoille todella merkittävä. Olemme tällä tavalla osaltamme halunneet taata kesäurheilijoille harjoittelurauhan Lontoon kesäkisoja varten.

– Tämän päivän suomalaisurheilijat ovat loistavia, kielitaitoisia ja sanavalmiita suomalaisen kulttuurin ja osaamisen vienninedistäjiä. Urheilijat rakentavat suomalaisen urheilun suurlähettiläinä Suomi-kuvaa maailmalla, sanoi Wallin. Wallinin mielestä urheilijoilta tulee edellyttää rehellisyyttä ja ehdotonta sitoutumista puhtaaseen urheiluun. Urheilijoiden tulee olla hyvänä esimerkkinä suomalaisille lapsille ja nuorille.

– Huippu-urheilussa ei ole varaa kompromisseihin. Jos urheilijoilta vaaditaan täydellistä sitoutumista harjoitteluun, tulee myös urheilujärjestöjen sekä niiden tukijärjestelmien toimia sen mukaisesti. Huippu-urheilun muutosprosessin onnistumiseksi on luotava kannustimet, joilla voidaan palkita konkreettisia esityksiä. Koska opetus- ja kulttuuriministeriö on voimakkaasti tukemassa muutostyötä, on varsin selvää, että haluamme työltä näkyviä tuloksia.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.
 

Kaikkiaan kahdeksalletoista Urhean urheilijalle myönnettiin urheilija-apuraha. Onnittelut merkittävästä tunnustuksesta kaikille apurahan saanneille urheilijoille.

Urheilija-apurahan saaneet Urhean urheilijat;

Suuri apurha (15 000 euroa):

Judo: Kallunki Jani
Purjehdus: Bask Kalle, Kanerva Silja, Lauri Lehtinen, Lehtinen Silja, Multala Sari, Nirkko Tapio, Tenkanen Tuula ja Wulff Mikaela
Taekwondo: Heino Teemu
Uinti: Seppälä Hanna-Maria
Voimistelu: Tuuha Tomi 

Pieni apuraha (7 500 euroa):

Miekkailu: Seeve Teemu
Soutu: Varvio Ulla
Uinti: Mäkinen Meri-Maari ja Pikkarainen Emilia
Yleisurheilu: Ollikainen Roni
Voimistelu: Leinonen Markku


lähde: www.minedu.fi