Juttusarja maailmalta – ammattiurheilijat HBA:n ja HFA:n vieraina

21.4.2021

HBA:n urheilija Ville Tolonen
Kuva: HBA
HBA:n urheilija Ville Tolonen Kuva: HBA
HBA:n valmentaja Hanno Möttölä
Kuva: HBA
HBA:n valmentaja Hanno Möttölä Kuva: HBA

Lajirajat ylittävä yhteistyö aloitettu

 

Urhean jalkapallo- ja koripalloakatemiajoukkueiden valmentajat Juha Sten ja Hanno Möttölä (HBA) sekä Pekko Söderström (HFA) ovat käynnistäneet lajirajat ylittävän yhteistyöprojektin. Valmentajat pohtivat yhdessä Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettisen sekä Urhean urheilupsykologian tiimiin kuuluvien Kim Forsblomin ja Tatja Holmin kanssa erilaisia keinoja valmistaa pelaajia kansainvälisten pelikenttien vaatimuksiin jo valintavaiheessa.

Yhteistyön tuloksena käynnistynyt “Juttusarja maailmalta” näki päivänvalon maaliskuun puolivälissä, kun HFA:n pelaajat ottivat etäyhteyden Italiassa pelaavaan maajoukkuepelaaja Anna Auviseen. HBA:n pojilla oli puolestaan mahdollisuus kuulla Saksassa pelaavan Elias Valtosen ja Virossa koripalloilevan Edon Maxhunin kokemuksista. Tapaamiset ovat kestäneet puolesta tunnista tuntiin, ja pelaajilla on ollut tapaamisten kuluessa mahdollisuus kysellä itseä mietityttäviä asioita ammattilaisina pelaavilta vierailtaan. Tapaamisten jälkeen pelaajat purkavat vierailun antia vielä pienryhmissä. Tällä keinolla valmennus voi suunnata toimenpiteitä sellaisiin aiheisiin, joihin pelaajat kokevat tarvitsevansa eniten tukea matkalla kohti tavoitteena siintävää ammattilaisuutta.

 

Ammattilaisten kokemukset kiinnostavat urheilijoita

 

HFA:ssa pelaavan Viia Penttisen mukaan vierailut ovat kiinnostavia ja tuovat kaukaiselta haaveelta tuntuvaa ammattiurheilua hieman lähemmäksi. “Anna Auvisen vierailu auttoi ymmärtämään, että ne ammattilaisetkin ovat kokeneet huonoja päiviä ja ovat olleet samanlaisessa tilanteessa kuin itse on”, kuvailee Penttinen etävierailujen antia.

Myös koripalloilijat ovat kokeneet vierailut arvokkaina oppimistilanteina. “On hienoa kuulla pelaajilta siitä, millaisia kulttuurisiin asioihin he ovat törmänneet. Myös se on arvokasta, kun pelaajat kertoivat mitä olisivat tehneet yliopistossa ja ammattilaisenakin tehnyt toisin. Koen että on todella mielenkiintoista kuulla sellaisten urheilijoiden kokemuksia, jotka ovat kulkeneet sitä polkua mitä itse tällä hetkellä kulkee”, kertoo HBA:n Ville Tolonen.

 

Vierailut saavat jatkoa

 

HBA:n valmentaja Hanno Möttölän mukaan on arvokasta, että akatemiaurheilijat kuulevat kokemuksia suoraan toisilta urheilijoilta. “Kaksi ensimmäistä etätapaamista Eliaksen ja Edonin kanssa ovat jo osoittaneet sen kuinka arvokasta on pelaajien kuulla nämä asiat toisten pelaajien suusta, sen sijaan että kaikki viestintä tulisi meiltä valmentajilta. Kommunikoinnin sekä päivittäisen kilpailemisen tärkeys kohosi kummankin Susijengiläisen puheessa. Samat tukipilarit ovat meidänkin arjessa läsnä päivittäin.”

Myös HFA:n Pekko Söderström kokee ammattilaisten jakamien kokemusten palvelevan nuorten urheilijoiden tavoitteita hienosti. “Nuoret pelaajamme tavoittelevat uraa jalkapalloammattilaisena ja tekevät kaikkensa päivittäin sen eteen, että tämä tavoite, unelma, toteutuu. On hienoa, että meidän nyt ammatikseen pelaavat pelaajat ovat jakamassa nuorille omaa tarinaansa. Uskon, että nämä tapaamiset antavat voimaa ja intoa harjoitteluun ja suuntaa kehitykselle. Sitten kun on heidän vuoro pelata ammatikseen, he ovat siihen tälläkin saralla piirun verran valmiimpia.”

Ensikokemukset ovat olleet positiivisia ja vierailuja jatketaan ja jatkotyöstetään molemmissa joukkueissa kevään aikana. “Näen että olemme jo nyt saaneet tältä ryhmältä paljon ja koen että olemme vasta matkan alkupäässä. Toivottavasti saamme kerättyä kasaan helposti eteenpäin jaettavia neuvoja suuntaviivoja, joita valmentajat yli lajirajojen voivat jakaa urheilijoilleen, jotka tähyävät ulkomaille”, pohtii Möttölä.

 

Teksti: Kim Forsblom