Aitajuoksija Oskari Mörö vieraili Urheassa Suomi-Ruotsi maaottelun alla

5.9.2020

Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen ja Oskari.
Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen ja Oskari.

Oskari Mörö, 27-vuotias kovassa nousussa oleva juoksija saapuu Mäkelänrinteen uintikeskukseen Urhean tiloihin haastateltavaksi ennen siirtymistä treeneihin. Alkukesän pohjerepeämä ja sen uusiutuminen kesällä sekä allergiat ovat jääneet taakse ja nyt on kova keskittyminen tulevaan maaotteluun sekä SM-viesteihin jotka kisataan maaottelun jälkeisenä viikonloppuna. Se, lähteekö Oskari vielä ulkomaille kisaamaan, on auki. Oskarin elämässä vallitsee tasapaino, vapaa-ajallaan hän pyrkii välttämään suuria ihmismassoja ja lepäämään ja tämän lisäksi hän on juuri tehnyt asuntokaupat ensimmäisestä omasta asunnosta. Hyvän sparrin asunnon ostamiseen hän sai manageriltaan Harri Halmeelta.

Nyt kun on tullut päätös maaottelun järjestämisestä, vaikkakin erikoisjärjestelyin, millä mielellä lähdet kisaamaan?

”Hienoa että saadaan järjestettyä. Maaottelu on tosi tärkeä kaikille suomalaisille urheilijoille. Itse lähden hakemaan kauden parasta tulosta. Kisasta tulee tosi tiukka, tämän kauden tilastojen perusteella kaksi ruotsalaista on keulilla ja seuraavat kaksi ovat suomalaisia. Pisteet haetaan kuitenkin Suomelle”  

Oletko ammattiurheilija?

”Kyllä, olen ammattiurheilija, joka opiskelee urheilun ohella. Suoritan liiketalouden opintoja Liiketalousopisto Perhossa Tuuli Merikosken ohjauksessa. Suuri kiitos Tuulille siitä, että hän on pystynyt rakentamaan opinnot niin, että urheilu ei siitä kärsi.”

Mikä sinun valmennuksellinen tilanne on tällä hetkellä?

”Päävalmentajani ja ohjelmani laatija, Petra Stenman, toimii SFI:n (Svenska Finlands Indrottsförbund) toiminnanjohtajana ja asuu Tampereella, mutta käy säännöllisesti pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla apuna ja tärkeänä silmänä on Urheassa toimiva Mikael Ylöstalo. Luottofyssarina toimii Jari Malinen, joka asuu Raumalla, ja täällä pääkaupunkiseudulla erittäin tärkeä tuki on Jarmo Ahonen.

Minkälainen valmentaja Mikael on?

”Micke on tosi tarkka, aluksi tuntui että ärsyttävän tarkka hän lisää hymyillen. Se johtui varmaan siitä, että hän antoi jatkuvaa palautetta ja puuttui pikkunyansseihin. Palautteen saamiseen piti oppia ja nyt osaan arvostaa sitä. Micke on yksi ammattimaisimmista valmentajista ketä tiedän.”

Minkälaiset muistot sinulla on Urheasta?

”Muutin Lohjalta Helsinkiin isovanhempieni luokse kun aloitin lukion Mäkelänrinteessä. Tosi lämpimät muistot on jäänyt, sellainen fiilis, että oli asia mikä tahansa niin aina sai ottaa hihasta kiinni. Simo oli säännöllisesti yhteydessä ja aina osattiin miettiä mikä on urheilijalle parasta. Harjoittelufasiliteetit on olleet tosi hyvät, käyn edelleen säännöllisesti täällä Mäkelänrinteen uintikeskuksen ylätasanteella treenaamassa, tropiikki-ilmasto siellä on paras mahdollinen. Vielä kun saisi pehmeämmän alustan, kovalla alustalla iskutuksesta tulee rasitusta tosi paljon ja esimerkiksi aitahypyt ja loikat pehmeällä alustalla säästäisi iskutusperästä jänne- ja lihaskudosta. Jospa uudessa hallissa  sitten tämäkin asia olisi otettu huomioon, vinkkaa Oskari.”

Urhea-kampuksen peruskivi muurattiin 21.8. juhlallisin menoin. Tilaisuus oli arvokas mutta rento ja halutessaan jokainen kutsuvieras pääsi muuraamaan, niin myös Oskari.

Mitä odotat tulevalta kampukselta?

”Ihan huikea juttu. Tuleville huippu-urheilijoille tämä on todella iso mahdollisuus, kun saavat asua treenipaikan lähellä. Itse muistan, kun opiskelin Mäkelänrinteen lukiossa, niin esimerkiksi moni lahjakas urheilija lopetti matkustuksen kuormittavuuden takia.

Opiskelu, asuminen, ruokailu ja treenifasiliteetit yhdessä ovat Euroopassa jo tuttu näky ja mahtavaa, että meille Suomeenkin saadaan tällainen kampus. Keski-Euroopassa ennen kaikkea se n. 80 % heidän arvokisamitalisteistaan tulee keskitetyn kampuksen piiristä.”

Miten urheilijat voivat vaikuttaa yhteiskunnassa ja missä asioissa?

”Näen, että Suomalaiset kärki-urheilijat pystyvät vaikuttamaan jopa pelottavan paljon esimerkiksi politiikassa. Ihan viime aikoina on nähty aika vahvoja esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi some-käyttäytyminen on erittäin tärkeää. Yhteistyökuvioita rakennettaessa on suuri merkitys sillä, kuinka paljon sinulla on esimerkiksi seuraajia somessa. 

Urheilijan vastuullisuus ei ole pelkästään tuloskohtaista, pitää olla muutakin kuin tuloksentekijä.”

 Vaikka vielä ovat huippuvuodet edessä, oletko jo miettinyt, että mitä sitten, kun urheilu-ura loppuu?

”Uran jälkeinen työ on varmasti urheiluun liittyvää. Liikuntaneuvojan tutkinto taskusta jo löytyy sekä kohta liiketalouden paperit. Sen lisäksi itse huippu-urheilun tuomaa työkokemusta ei voi ylikorostaa. Paras oppimisen alusta, mitä tarjolla on.”

Vilkaisu kelloon, välipalaksi banaani ja treenaamaan uintikeskuksen tropiikkiin. Sinne hän lähtee laukku olalla keikkuen, kuka tietää, vaikka olisi joskus kehittämässä urheilua Urhean tiimissä.

 Kiitos Oskari jutusteluhetkestä ja koko Urhean tiimi toivottaa onnea maaotteluun.