Urheilijan kaksoisuralla on väliä – valmentaja tukee myös urheilun ulkopuolella

4.9.2020


Valmentaja tuntee vastuunsa urheilijasta myös urheilun ulkopuolisissa asioissa. Mitä läheisemmät välit ovat, sitä useammin keskusteluun nousevat myös opiskelu ja muu elämä. Tapparan urheilujohtaja Jukka Rautakorpi on nähnyt valmentajaurallaan monta kaksoisuratarinaa.

Suomalaisen urheilun tavoitteena on, että urheilija pystyy arjessaan yhdistämään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai muun työuransa. Tätä ajattelutapaa kutsutaan kaksoisuraksi. Suomalainen kaksoisura alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään.  Erilaiset kaksoisuramallit tukevat urheilutuloksen tekemistä eri ikävaiheissa. Opintojen suhteen tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon.

Pitkän linjan jääkiekkovaikuttajalla Jukka Rautakorvella on kokemusta monen ikäisten pelaajien kanssa työskentelystä nuorista nelikymppisiin. Hänen valmentajauralleen mahtuu monta kaksoisuratarinaa. Toisen asteen tutkinnon suorittamista hän pitää tärkeänä.

– Opiskelu antaa nuorelle vastapainoa huippu-urheiluun, kun ajankäyttö ja ajanhallinta pysyvät tasapainossa. Toisen asteen koulutus on usein vielä yleissivistävää koulutusta. Pidän sitä enemmän valmistautumisena tulevaisuuteen kuin pohjakoulutuksena. Se antaa valmiuksia elää tässä yhteiskunnassa ihmisenä ja huippu-urheilijana, sanoo Rautakorpi.

Lue koko juttu tästä