KORONAVIRUSEPIDEMIAN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET URHEILUAKATEMIAVALMENNUKSEEN PÄIVITETTY 26.3.2020

26.3.2020

Tiedote, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea 15.3.2020, viimeisin päivitys 26.3.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti, joten siksi tulevaisuuden tilannetta, ihan lähipäivienkin osalta, on mahdoton ennustaa.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia noudattaa oppilaitosten, seurojen, lajiliittojen ja Suomen Olympiakomitean ohjeistusta harjoittelun järjestämisestä. Lähtökohtaisesti Urhean oma valmennustoiminta perutaan toistaiseksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Erityisesti harjoitustapahtumat, joihin osallistuu urheilijoita useista eri kouluista, tulee perua, kunnes tilanne rauhoittuu. 

Tokion olympiakisoihin valmistautuvien urheilijoiden ja muiden aikuishuippujen osalta noudatetaan Suomen Olympiakomitean ohjeistusta, jossa toivotaan urheilijoiden harjoittelun jatkuvan keskeytyksettä kuitenkin huomioiden tilanteen vaatimat varotoimenpiteet. Ohjeistus luettavissa osoitteessa https://www.olympiakomitea.fi/2020/03/15/ajankohtaista-tietoa-koronavirustilanteen-vaikutuksesta-urheiluun/

Yläkouluissa toteutettava Kasva urheilijaksi -valinnaiskurssi on kouluaikaa ja toteutetaan koulun opetusta koskevien ohjeistusten mukaisesti.

Kannustetaan urheilijoita toteuttamaan omatoimista harjoittelua

Ohjattujen harjoitusten loppuminen ei tarkoita harjoittelun lopettamista. Moni seura ja valmentaja on ohjeistanut urheilijoita omatoimiseen harjoitteluun, johon tilanne antaa erinomaisen mahdollisuuden. Vinkkejä voi kysyä omalta valmentajalta.

Omatoimiharjoittelun turvallisuuden takaamiseksi Urhea ohjeistaa urheilijoita seuraavasti:

 • Mikäli urheilija tuntee itsensä vähänkin sairaaksi, ei hänen tule harjoitella eikä tavata oman perheensä ulkopuolisia ihmisiä. Sairaaksi itsensä tuntevan tulee seurata viranomaisten toimintaohjeita.
 • Harjoittelu suositellaan tehtävän yksin tai kaverin kanssa. Ryhmässä tapahtuvaa harjoittelua ei suositella. Uutinen päivitettu 26.3.2020
 • Harjoitusryhmissä ei tervehditä kättelemällä. Muutenkin kaikkea fyysistä ihmiskontaktia tulee välttää.
 • Käytä aina hanskoja, mikäli se on harjoituksen kannalta mahdollista.
 • Harjoitussisällöissä vältetään suoraa ihmiskontaktia aiheuttavia harjoitteita, kuten pelejä ja hippoja. Keskitytään henkilökohtaiseen harjoitteluun.
 • Jokaisella urheilijalla tulee olla oma juomapullo. Toisen pulloa EI saa lainata.
 • Ennen harjoituksia ja harjoitusten jälkeen on pestävä kädet huolellisesti saippualla.
 • Kasvojen koskettelemista vältetään käsienpesujen välillä. Tauti leviää pisaratartuntana pinnoista, joita on käsillä kosketettu.
 • Yskiessä ja aivastaessa suu suojataan kertakäyttönenäliinalla, joka heitetään välittömästi roskiin. Mikäli käytössä ei ole kertakäyttönenäliinaa, on yskittävä ja aivastettava hihan yläosaan, kyynärtaipeeseen tai kainaloon, EI käsiin.
 • Mukana on hyvä pitää kertakäyttönenäliinoja ja käsien desinfiontiainetta.
 • Mikäli urheilijalla, urheilijan perheessä tai valmentajalla todetaan lääkärin toimesta koronavirustartunta tai tartuntaepäily, tulee ottaa yhteyttä päivystysapuun puh. 116 117 tai terveydenhuollon yksiköihin. Tilanne muuttuu koko ajan, joten Urhea kehottaa seuraamaan jatkuvasti päivittyviä ohjeita. 

Urhea seuraa tilanteen etenemistä ja mahdollisista muutoksista informoidaan akatemian tiedotuskanavien kautta.

Olympiakomitean tiedotteeseen tästä

Lisätietoja

Simo Tarvonen, 050 583 6513, simo.tarvonen@urhea.fi

Mika Saari, 0400 924 159, mika.saari@urhea.fi

Jari Savolainen, 050 5307 679, jari.savolainen@urhea.fi (yläkoulut)