Huippu-urheilija ryhtyi yrittäjäksi opiskeluaikana Omniassa

Arslan Khataev on yksi Suomen parhaita nyrkkeilijöitä, joka tähtää Tokion olympialaisiin 2020. Arslan on opiskellut Omniassa liiketaloutta tammikuusta 2017 lähtien. Hän on tavoitteellisesti harjoitteleva, kaksoisuraa tekevä opiskelija ja samalla Urhean eli pääkaupunkiseudun urheiluakatemian jäsen.

Keväällä 2018 Arslan suoritti yrittäjyyden opintoja, joiden yhteydessä hän innostui yrityksen perustamisesta käytännössä tukemaan urheilijan uraansa. Yrityksen perustaminen on eräs keino parantaa urheilijan työllistymistä myös aktiiviuran jälkeen.

Kesällä 2018 Arslan Khataev perusti toiminimen osana yritystoiminnan suunnittelun opintoja. Tätä ennen hän piti keväällä esityksen Leppävaaran Omnian opiskelijoille, jossa hän kertoi elämäntarinaansa ja sen haasteita, jotka ovat osaltaan innostaneet häntä kilpaurheiluun sekä yrittäjyyteen. Normaalisti vilkas merkonomiryhmä kuunteli keskittyneesti Arslanin tarinaa. Tämä tilaisuus osaltaan herätti myös meidät opettajat huomaamaan, että huippu-urheilijan kautta muutkin opiskelijat pääsevät iloitsemaan urheilusta ja ymmärtävät sitä kautta myös käytännössä helpommin henkilöbrändäystä sekä yksilön tietä kohti unelmia.

Milla Åkerlund ja Julia Mäkinen Savonlinnassa

Opiskelijoita mukana pelimatkoilla myymässä fanituotteita

Elokuussa 2018 kaksi omnialaista yrittäjyyden opiskelijaa matkusti yhdessä opettajansa kanssa Espoosta Savonlinnan Boxing Night -tapahtumaan Arslanin mukana myymään fanituotteita hänen yrityksensä nimissä. ”Opintomatka oli erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, jossa pääsi oppimaan yrittäjyyttä käytännössä” kertoi opiskelija Milla Åkerlund, joka on ollut myymässä Arslanin tuotteita jo useassa tapahtumassa. Esimerkiksi Helsingissä pidetyissä nyrkkeilyn SM-kilpailuissa toukokuussa 2019 oli yhteensä viisi Omnian opiskelijaa myymässä Arslanin fanituotteita. Samalla he suorittivat osia yrittäjyyden näytöistä.

Arslanin fanilippiksiä on nyt saatavana myös OmniaShopista -Kestävän kehityksen myymälästä, joka sijaitsee Kirkkokadun Omniassa Espoossa. Tulevaisuudessa on tarkoitus saada fanituotteet verkkokauppaan myyntiin, koska Arslanilla on faneja erityisesti Saksassa hänen oteltuaan Saksan Bundesliigassa tammikuusta 2018 saakka. Leppävaaran Omnian liiketalouden opiskelijat ovat lisäksi työstäneet vitriinin Arslanin fanituotteista osana visuaalisen myyntityön opetusta.

Henkilöstöliikuntaa ostopalveluna omnialaisille

Arslan on toiminut kuntonyrkkeilyn ohjaajana sekä henkilöstölle että opiskelijoille yhteistyössä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa. Palvelu on tuotettu Arslanin yrityksen kautta siten, että Liikkuva koulu -hanke on ollut palvelun tilaaja. Projekti on antanut käytännönläheistä oppia yrittäjyydestä ja parantanut samalla Omnian henkilöstöliikunnan palvelutarjontaa.

Arslan on suorittanut Omniassa yritystoimintansa kautta kymmeniä osaamispisteitä yrittäjyydestä.  Tämän kokemuksen kautta useat opiskelijat sekä opettajat ovat päässeet kokemaan hänen kanssaan huippu-urheilun riemua sekä yrityksen perustamisen opettavia haasteita.

Teksti: Jonna Haltia, yrittäjyyden opettaja, Omnia