Valtakunnallinen yläkouluseminaari järjestettiin Helsingissä 14.-15.2019

15.3.2019

PHYK ja Haagan peruskoulu Kasva Urheilijaksi-demo
PHYK ja Haagan peruskoulu Kasva Urheilijaksi-demo
Lauttasaaren yhteiskoulu
Lauttasaaren yhteiskoulu
Puistopolun peruskoulu
Puistopolun peruskoulu

Urhean yläkoulut esittelivät laajasti omaa toimintaansa

Järjestyksessään viides valtakunnallinen yläkouluseminaari järjestettiin Helsingissä 14.-15. maaliskuuta Suomen Olympiakomitean ja Urhean yhteistyöllä. Paikalla oli lähes 200 osallistujaa yläkouluista, urheiluakatemioista, urheiluopistoista, lajiliitoista, kaupungeista ympäri Suomea.

Urhea-verkoston koulut esittelivät omia toimintamallejaan ja jakoivat osaamista muiden alueiden toimijoille. Seminaari sisälsi mm. esityksiä opetusratkaisuista, valmennusdemoja ja työpajoja. Seminaarissa oli esillä lisäksi mm. liikuntapoliittinen selonteko, Olympiakomitean ajankohtaiset asiat, nuorten liikunnallisen toimintakyvyn tarkastelu tutkimustiedon pohjalta.

Pääkaupunkiseudun koulut tekevät edistyksellistä työtä nuorten urheilijoiden eteen. Innokkaiden koulujen arjessa on syntynyt hienoja innovaatioita ja toimintatapoja, joita jakamalla toiminta on kehittynyt merkittävästi viime vuosina. Seminaarissa esiteltiin Helsingin, Espoon ja Vantaan toimintarakennetta, jolla koulut ja seurat voivat rakentaa yhteispeliä selkeän rakenteen kautta.

Helsingin kaupungin aluepäällikkö Kimmo Mustonen kertoi Helsingin lähes kaikkien peruskoulujen yhtenäistävän koulujen rakennetta niin, että koko kaupungissa keskiviikkoiltapäivään n. klo 14 alkaen rakennetaan harrasteaukko. Harjoitukset voidaan näin ollen pitää keskiviikkoisin koko kaupungissa iltapäivällä, jolloin yksi ilta viikossa vapautuu ohjatuilta harrasteilta. Sama keskiviikkoiltapäivän harjoitusmahdollisuus on käytössä myös Espoossa ja Vantaalla, joten se mahdollistaa yli kuntarajojen tapahtuvan toiminnan.

Urhean verkostossa on mukana yli 40 yläkouluja ja yli 2300 nuorta. Koulut hyödyntävät valinnaisen liikunnan opetuksen ns. yleisvalmennuksessa ja muussa urheilijakasvatuksessa Olympiakomitean Kasva Urheilijaksi- sisältöjä. Kaikissa kouluissa on vähintään yksi aikaikkuna seurojen järjestämälle harjoittelulle koulukehyksen yhteydessä