Urhean valmentajakahvit – Verkostoitumista ja tiedon jakamista

12.2.2015Urhean valmentajakahvit pidettiin toista kertaa 11.2.2015 ja paikalle saapui noin neljäkymmentä valmentajaa. Kerran kuukaudessa pidettävän kahvitilaisuuden tarkoituksena on, että akatemiavalmentajat verkostoituisivat ja jakaisivat kokemuksiaan sekä samalla tapahtuisi oppimista toisilta. Jokaisessa kokoontumisessa pidetään alustuspuheenvuoro eri alan asiantuntijan tai valmentajan toimesta.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian toiminnanjohtaja Simo Tarvonen avasi tilaisuuden kertomalla suomalaisen huippu-urheilun strategiasta ja tavoitteista, jotka ovat kansainvälinen menestys, osaamisen jakaminen ja urheilun arvostus. Tarvonen jatkoi puheenvuoroaan jakamalla valmentajille neljä Urhean tavoitetta. Suomalaisen urheilun ja samalla Urhean visiona on saada parhaat urheilijat harjoittelemaan parhaiden kanssa. Missiona on urheilijan kaksoisura. Lopuksi hän kertoi vielä tämän hetkisestä suunnitelmasta rakentaa urheiluhalli Mäkelänrinteen uimahallin viereen.

Miesten telinevoimistelun maajoukkuevalmentaja Timo Holopainen esitteli oman lajinsa urheilu- ja valmennustoimintaa. Esimerkiksi Euroopassa on olemassa valmennuskeskuksia telinevoimistelulle joissa käydään myös koulua, mutta Suomessa harjoittelu on painottunut lähinnä tiettyihin kaupunkeihin. Holopainen käsitteli miesten telinevoimistelun tukitoimia ja yhteistyömallia, sekä omia ajatuksiaan valmentajana. Esimerkiksi hyvän valmentajan ominaisuuksia ovat urheilijan innostaminen ja itseluottamuksen kehittäminen yhdessä jatkuvan valmentamisen kehittymishalun kanssa.

Timo Holopaisen oman lajin esittely herätti kysymyksiä muilta valmentajilta rahoitusmalleista ja ikäryhmien harjoitusmääristä. Valmentajajoukko innostui keskustelemaan myös siitä, mitä monipuolinen harjoittelu tarkoittaa; onko se monipuolisia harjoitteita yhden lajin sisällä vai monen eri lajin osaamista? Tilaisuuden lopuksi valmentajia pyydettiin kirjoittamaan paperille muutamia ajatuksia siitä, miten omaa lajia tulisi kehittää valmennuksellisesti.

Seuraavan kerran valmentajakahvit pidetään 11.3.2015 Mäkelänrinteen lukion tiloissa ja paikalle odotetaan yhä suurempaa osallistujamäärää.

Kaisa Väisänen

Laajasalon opiston työharjoittelua Urheassa suorittava opiskelija 

Liitteet