URA-säätiön opiskeluapuraha 69 urheilijalle, vuoden URAteko –palkinto Voimisteluliitolle

12.12.2012

Aki Riihilahti, Emma Terho ja Vesa Rosendahl pitivät loistavat puheenvuorot urheilun antamista valmiuksista työurille.
Aki Riihilahti, Emma Terho ja Vesa Rosendahl pitivät loistavat puheenvuorot urheilun antamista valmiuksista työurille.
Vuoden URAteko palkinnon vastaanotti voimisteluliiton valmennuspäällikkö Anna Kirjavainen.
Vuoden URAteko palkinnon vastaanotti voimisteluliiton valmennuspäällikkö Anna Kirjavainen.
Yleisurheilija ja jatko-opiskelija Sami Itani ja miekkailija Niko Vuorinen upeiden Rockettesien muodostelmaluistelijoiden ympäröimänä.
Yleisurheilija ja jatko-opiskelija Sami Itani ja miekkailija Niko Vuorinen upeiden Rockettesien muodostelmaluistelijoiden ympäröimänä.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on jakanut 69 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2012-2013. Urhealaiset hyvin mukana saajien joukossa. Opiskeluapurahan suuruus on 2000 euroa ja apurahojen yhteissumma 138 000 euroa. Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto myönnettiin Voimisteluliitolle.

 

Kaikkiaan 69 huippu-urheilijaa sai apurahan 317 hakijan joukosta. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 27 lajiliitosta.

 

Saajien joukossa on olympia-, ja MM-edustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. Apurahan saajista 65 % opiskelee korkeakoulussa, 31 % ammattikorkeakoulussa ja 4 % ammattioppilaitoksessa. Huippu-urheilu-uran lopettaneita saajista on 14 %.

 
URA-säätiön apurahan suuruus on lukuvuodella 2012-2013 kaikille saajille 2 000 euroa. Aiemmin apuraha oli koulutusasteesta riippuen 800-1 600 euroa.

 
- Urheilijat eivät usein pysty opiskelemaan samassa tahdissa kuin muut. Tämä apuraha on yhtenä tekijänä auttamassa heitä samalle viivalle muiden opiskelijoiden kanssa. Hakijoiden määrä kertoo siitä että tarve tuelle on suuri, kertoo URA-säätiön asiamies, Olympiakomitean urasuunnittelun asiantuntija Jari Savolainen.

Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto Voimisteluliitolle

 
Tilaisuudessa jaettiin viidettä kertaa Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään merkittävistä ja uutta luovista ratkaisuista urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämiseksi. Tuhannen euron tunnustuksen sai Voimisteluliitto Svoli ry.

 
- Voimisteluliitto on osoittanut kantavansa vastuuta urheilijoista kokonaisvaltaisesti sekä järjestelmätasolla että yksilökohtaisesti. Lajiliitto on integroinut oman toimintansa urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiatoimintaan edesauttaen voimistelijoiden vaativan harjoittelun ja opiskelun yhteensovittamista, kertoo Jari Savolainen palkinnon myöntämisperusteista.

Urheilu-uran aikana opitusta hyötyä myös työelämässä

 
Jakotilaisuuden yhteydessä pidetynseminaarin avasi tervehdyksellään URA-säätiön varapuheenjohtaja Matti Ahde.

 
Helsinki Stadion Management Oy:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sekä URA-alumni, pankinjohtaja Vesa Rosendahl kertoivat omat tarinansa siirtymisestä työelämään aktiiviuran jälkeen ja ajatuksiaan siitä, millä ominaisuuksilla urheilija pärjää työelämässä.

 
Jääkiekkoilija Emma Terho kertoi pro gradu-tutkimuksestaan, joka käsittelee urheilu-uraa tulevaisuuden investointina. Terhon tutkimuksen mukaan urheilu-ura opettaa taitoja, joiden avulla voi hyötyä työelämässä myös taloudellisesti.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö perustettiin Presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta.