Mukana maaliin asti – Urhea-verkosto kokoontui HAAGA-HELIAssa

8.10.2012

Kuvassa
5-ottelija, assistentti-opiskelija Eevi Bengts (vas.) yhdessä  Urhea-koordinaattori, lehtori Auli Pekkalan kanssa. Fokusoinnin mestariksi osoittautunut Eevi esitteli puheenvuorossaan tarkkaan hiottua viikkosuunnitelmaa. – Voin lounastaa rauhassa, kun olen varannut sillekin oman aikansa.
Kuvassa 5-ottelija, assistentti-opiskelija Eevi Bengts (vas.) yhdessä Urhea-koordinaattori, lehtori Auli Pekkalan kanssa. Fokusoinnin mestariksi osoittautunut Eevi esitteli puheenvuorossaan tarkkaan hiottua viikkosuunnitelmaa. – Voin lounastaa rauhassa, kun olen varannut sillekin oman aikansa.

HAAGA-HELIA koordinoi Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhean tapaamisen torstaina 27.9. Pasilan toimipisteessä. Kolmatta kertaa järjestettyyn verkostoitumistilaisuuteen oli kutsuttu HAAGA-HELIAn Urhea-opiskelijoita, heidän valmentajiaan ja HAAGA-HELIAn ohjaushenkilöstöä sekä asiantuntijoita eri taustaorganisaatioista. Yhteisen iltapäivän tavoitteena oli saattaa yhteen urheilun ja opiskelun yhdistämisestä kiinnostuneita ihmisiä. – Täällä urheilijan on mahdollisuus tulla näkyväksi niille henkilöille, jotka häntä arjessa auttavat, kertoi tilaisuutta järjestämässä ollut Juha Dahlström, Urhean huippu-urheilukoordinaattori.

Urheilun ja opinnot voi yhdistää

Suomessa koulutuksella on suuri painoarvo, ja siksi Urhean kaltaiset verkostot ovat omiaan tukemaan urheilijan kouluttautumista. Opiskelija saa esimerkiksi tarvittaessa HAAGA-HELIAn Urhea-koordinaattoreilta lisäohjausta oman Hopsin laatimiseen. Mahdolliset poikkeusjärjestelyt kannattaa sopia etukäteen.

Olympiavuodestaan kertonut lehtori Leena Puotiniemi kannusti puheenvuorossaan nuoria huippu-urheilijoita pitämään opinnoistaan kiinni. – Urheilu-ura loppuu jonakin päivänä, ja jos silloin ei ole työtä tai opiskelupaikkaa, putoaa tyhjän päälle.

Tuki on ollut tärkeä koripalloammattilaiselle ja tietojenkäsittelynopiskelijalle Kimmo Muuriselle sekä 5-ottelija, assistenttiopiskelija Eevi Bengtsille, jotka puheenvuoroissa kertoivat kokemuksistaan huippu-urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistämisestä.

Huolellisella suunnittelulla se on mahdollista. Kuuntelijat saivat siitä konkreettisen esimerkin, kun Eevi esitteli taiten tehtyä viikko-ohjelmaansa, jossa oli paikkansa niin uimiselle, ratsastukselle ja miekkailulle kuin levolle ja lounaallekin.  – Kun olen suunnitellut kaiken etukäteen, ei tarvitse enää käyttää aikaa sen pohtimiseen mitä pitäisi tehdä seuraavaksi, hän vinkkasi. 
 
Huippu-urheilu on yrittäjyyttä
Lehtori Auli Pekkala puhui väitöskirjansa pohjalta huippu-urheilun linkittymisestä yrittäjyyteen.
Parhaimmillaan huippu-urheilija on monen alan asiantuntija. Usein hän hoitaa urheilu-uraansa liittyen sponsorisopimukset, markkinoinnin ja matkajärjestelyt ja kehittyy siinä sivussa budjetoinnin ja ajanhallinnan ammattilaiseksi. HAAGA-HELIAssa huippu-urheilua tuetaan esimerkiksi AHOT-mallilla, eli aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella. – Huippu-urheilu on yrittäjyyttä jos mikä, Auli summaa.
Urheiluharrastus voi toimia myös alkusykäyksenä menestyksekkäälle bisnekselle. Esimerkkejä löytyy vaikkapa opiskelijasta, joka aikanaan perusti maahantuontiyrityksen omassa lajissaan tarvittaville kengille. Niitä kun ei Suomesta saanut mistään. Tänä päivänä yrityksellä on vankka monopoliasema Suomen markkinoilla.

Urhea yhdistää
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on vuonna 2003 käynnistynyt yhteistyöverkosto, joka auttaa urheilijoita yhdistämään urheilu- ja siviiliuran. Samalla se tukee laadukasta ja monipuolista valmentautumista eettisesti kestävällä pohjalla. Opiskelun ja valmennuksen rinnalla kolmas keskeinen tavoite on verkottaa urheilijan ja valmentajan tarvitsemat tukipalvelut helposti tavoitettavaksi tukiverkostoksi. Seuraava Urhea-verkoston tapaaminen järjestetään tammikuussa.

Teksti ja kuva: Petra Bedda