Oman elämänsä urheilija-pilottihankkeesta tukea urheilijoiden ravitsemukseen

25.1.2021


Vuonna 2020 käynnistimme Urheassa Oman elämänsä urheilija-pilottihankkeen yhteistyössä Syömishäiriökeskuksen kanssa.

Oman elämänsä urheilija | Syömishäiriökeskus

Oman Elämänsä Urheilija
oeu2020@outlook.com.
040 619 5333.
Malminkaari 5, 2. krs, 00700 Helsinki

www.syomishairiokeskus.fi

Linkin takaa löydät materiaaleja urheilijoille, valmentajille ja huoltajille suunnattuina. Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa, ennaltaehkäistä ja tarjota tukea varhaisessa vaiheessa urheilijoille, joilla on häiriintyneen syömisen riskitekijöitä tai häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä.

Tässä vaiheessa pilottia saamamme tulokset ovat samansuuntaisia kuin juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston ja KIHU:n kyselyssä (https://yle.fi/urheilu/3-11660512): Noin 17 %:lla pilottiryhmän (n. 70 yli 16-vuotiasta urheilijaa) urheilijoista esiintyi kohonnutta riskiä häiriintyneeseen syömiseen, ja riskitekijät koostuivat pääosin juuri kielteisestä kehosuhteesta ja minäkuvasta sekä kehon painoon liittyvistä huolista. 

Vaikka tässä Urhean pilotissa riskitekijöitä kartoitettiin eri kyselyllä ja hieman eri näkökulmasta kuin Jyväskylän kyselyssä , vaikuttaa urheilijoilla olevan samoja kehonkuvaan liittyviä haasteita. Kehitämme parhaillaan Urhean ravitsemus- ja psyykkisen valmennuksen tiimeissä yhtenäistä toimintatapaa urheilijoiden ja valmentajien kohtaamiseen näiden haastavien teemojen äärellä, ja tulemme varmasti tiedottamaan sidosryhmiämme tästä laajemmin kevään aikana.   

Muistutuksena vielä, että mikäli huoli urheilijoiden psyykkisestä voinnista tai syömisestä herää, olettehan matalalla kynnyksellä yhteydessä Urhean asiantuntijoihin. Oikea aika reagoida ja kysyä on juuri silloin, kun huoli urheilijasta herää."